Førstehjelp mot reisesyke

Ut på tur med bikkje, unger og svigermor i ferien? Da hjelper det ikke med en god porsjon reisesyke på toppen. Her er tipsene du trenger:

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Reisesyke oppstår når du utsetter kroppen for gjentatte bevegelser som du ikke har kontroll over selv.

Derfor blir du ikke dårlig av å spille fotball eller hoppe tau, mens mange føler ubehaget komme snikende når de sitter passive i en bil eller båt.

Reisesyke kan behandles med medisiner. Men aller best er det om du forebygger plagene med noen enkle triks:

- Spis forsiktig før reisen, ikke reis på tom eller stappfull mage.

- Fest øynene på veien, eller mot horisonten om du sitter i båt.

- Unngå røyk og sterke lukter.

- Vær uthvilt før reisen og ta pauser underveis.

Effektive medisiner
Forklaringen på reisesyke finner vi i balanseorganet som gjemmer seg i det indre øret. Ukontrollerte bevegelser irriterer balansen, som reagerer med å gjøre deg kvalm og slapp. Men det finnes en pille mot alt, også mot grinete balansenerver.

- På apotekene har vi flere medisiner mot reisesyke, de fleste virker på samme måte og kan kjøpes uten resept. Reisesyketabletter kan også brukes av barn, forteller farmasøyt Trond Raudsandmoen ved Alliance apotek.

Medikamentene er en type antihistaminer som ligner på allergitabletter. Men det betyr ikke at du kan knaske vanlige allergitabletter for den samme effekten.

- Reisesyketablettene kan ha noen bivirkninger, trøtthet er blant de vanligste. Du bør derfor vurdere om du kan kjøre bil derom du tar reisesyketabletter selv. Spør på apoteket, så får du råd om hvilket medikament som passer best for deg, er rådet fra Raudsandmoen.

Alternativ effekt
Mange sverger også til mer alternative metoder for å hode reisesyken under kontroll. Ingefær, homeopati, akupunktur og et ukjent massasjepunkt er blant rådene fra legene på Balderklinikken i Oslo.

- Flere undersøkelser viser at massasje av dette punktet kan ha en veldig god effekt mot kvalme, sier akupunktørene som anbefaler teknikken.

Hva skal du massere? Les de alternative tipsene mot reisesyke her:

 

Mozon.no, 28.06.2006