Første mynter og sedler

Vi skal 2.600 år tilbake i tiden for å finne de første myntene.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

De første myntene vi kjenner til er fra Lydien (nå Tyrkia), og ble produsert omkring 600 år før kristi fødsel.

De eldste myntene vi kjenner til, fra Lydien (nå Tyrkia).
De eldste myntene vi kjenner til, fra Lydien (nå Tyrkia). Vis mer

Myntene var laget av elektron, som er en blanding av gull og sølv. Metallstykkene ble stemplet med ulike bilder, slik at folk kunne se at metallstykket hadde en godkjent vekt. Det å stemple en mynt kalles preging.


Ulike former

Ens for alle myntene, fra de første i Lydien og til dagens mynter, er at de er laget av ulike typer metaller, og at det er stemplet inn ulike symboler som vekt, bilder, mennesker eller tall.

Men myntene opp gjennom tidene har hatt mange ulike utforminger. Noen har vært runde, noen firkantet, noen ovale og noen har til og med vært utformet som ringer eller delfiner.

De første kinesiske myntene (fra 500 f. kr.) var laget av bronse og utformet som ulike typer verktøy. Men verktøyene var ikke egnet til bruk, de var utelukkende ment som et betalingsmiddel.

Bare papir

Det gikk mange år fra verden så de første myntene, og til sedlene ble oppfunnet. Og da var det kinesene som var først ute.

Den kinesiske staten hadde nemlig på 900-tallet gitt ut så tunge metallmynter, at folk var nødt til å veksle dem til håndskrevne kvitteringer hos kjøpmennene. I løpet av 1000-tallet overtok staten denne funksjonen, og begynte å trykke sedler med spesifikke angitte verdier.

I Norge fikk vi vår første pengeseddel i 1695. Det var kjøpmannen Jørgen Thor Mohlen som trykte de første norske sedlene.