Norges Banks hovedstyre besluttet i dag å heve styringsrenten som de første i Europa.  Foto: Sturlason
Norges Banks hovedstyre besluttet i dag å heve styringsrenten som de første i Europa. Foto: Sturlason Vis mer

Først ute med renteheving

Norges Bank har satt opp styringsrenten med 0,25 prosentpoeng.

Publisert
Sist oppdatert

Norges Bank har besluttet å øke styringsrenten med 0,25 prosentpoeng. Ny styringsrente er 1,50 prosent.

- Prisveksten har vært litt høyere enn ventet. Arbeidsledigheten er vesentlig mindre enn vi tidligere anslo. Verdensøkonomien er i en dyp lavkonjunktur, men det er tegn til ny vekst. Aktiviteten i norsk økonomi har tatt seg raskere opp enn ventet. I forrige møte vurderte hovedstyret å sette opp renten. Utviklingen tilsier at det er riktig å sette opp renten nå, sier sentralbanksjef Svein Gjedrem.

Hovedstyrets strategi er at renten bør ligge i intervallet 1,25 til 2,25 prosent i tiden fram til neste pengepolitiske rapport legges fram 24. mars 2010, med mindre norsk økonomi blir utsatt for nye store forstyrrelser.

- Analysen i Pengepolitisk rapport 3/09 tilsier at styringsrenten deretter økes gradvis i tiden fremover, sier sentralbanksjef Gjedrem.

Hva var renten i 2004? Gjett - og se selv!

Først i Europa

Med dagens renteheving er Norge det første landet i Europa som starter rentehevingene, et sikkert tegn på at Norge har kommet godt ut av finanskrisen sammenlignet med andre europeiske land.

De fleste økonomer spådde også renteheving i dag. Helt siden forrige rentemøte, hvor visesentralbanksjefen uttalte at hovedstyret hadde vurdert renteheving, har det luktet renteoppgang på dagens rentemøte.

Bankene vil sette opp nå

Du vil merke renteøkningen på boliglånet ditt, som den siste tiden har hatt rekordlav rente dersom du har flytende rente og gode betingelser for øvrig. Det vil trolig gå svært kort tid før første bank setter opp sine renter. Selv om bankene var sene med å sette ned rentene da rentekuttene startet, er situasjonen en helt annen nå.

- Den situasjonen vi hadde på denne tiden i fjor var helt spesiell. Det var dyrt for bankene å hente inn penger og veldig stor uro i markedet. Nå er situasjonen en helt annen, og det er grunn til å tro at bankene vil følge Norges Bank når de setter opp styringsrenten, sa Erik Bruce i Nordea før forrige rentemøte.

Banken din kan imidlertid ikke sette opp utlånsrentene med umiddelbar virkning. For eksisterende kunder må det gå minst seks uker fra banken din har varslet om renteøkning til den legges på boliglånet ditt.

Her finner du beste boliglånsrente akkurat nå

Forventer gradvis økning

- Vi ventet at Norges Bank ville heve renten med 0,25 prosentpoeng, sier Bjørn Roger Wilhelmsen, makroøkonom i First Securities, som mener det er en klok avgjørelse av Norges Bank.

- Hadde jeg vært sentralbanksjef, ville jeg økt med 0,25 prosentpoeng på hvert eneste møte fremover, sa Wilhelmsen til DinSide i går.

Beste boliglånsrenter - 1 million kroner
Beste boliglånsrenter - 2 millioner kroner

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer