Forskjell på kreft-overlevelse

Forskjell på kreft-overlevelse

En dansk studie viser at velstående kvinner med brystkreft har høyere sjanse for å overleve enn fattige kvinner.

Publisert
Sist oppdatert

Forskerne bak studien har sett på 25 897 danske kvinner som ble behandlet for brystkreft fra 1983 og 1999.

Også britiske forskere har funnet ut at brystkreft er verst for fattige:

Forskerne konstaterer med at brystkreftpasienter med arbeid, høy inntekt og bra bosted har sju til 10 prosent høyere sjanse for å overleve enn lavutdannede, arbeidsløse kvinner med lav inntekt og dårligere boforhold, skriver svenske Dagens Medicin.
De danske forskerne har tatt med i beregningen at fattige kvinner i lavere utstrekning enn rike rammes av brystkreft.

– Selv om den fattige og den rike pasienten kommer til sykehus med sykdommen på samme stadium, så er sjansen for å overleve i gjennomsnitt høyere for de rike sammenlignet med den fattige, sier Susanne Oksbjerg Dalton, en av forskerne bak studien, til den danske organisasjonen Kræftens Bekæmpelse.

Andre sykdommer

Forskjell på kreft-overlevelse

En forklaring til den lavere overlevelsen kan ifølge forskerne være at de fattige kvinnene ikke får optimal behandling for andre livstruende sykdommer, som de kan ha parallelt med brystkreften. Det viste seg nemlig at hos kvinner med en annen sykdom utover brystkreften var overlevelsen etter ti år 80 prosent hos de rike kvinnene, og 65 prosent hos de fattigere.


Les også: Skal stoppe forskjells-behandling:

Studien er publisert i tidsskriftet International Journal of Cancer.

Professor i onkologi, Erik Wist ved Ullevål universitetssykehus mener undersøkelsen er interessant. Han peker på tre mulige forklaringer.

- Det kan være at de har mer av andre sykdommer. Da kan det også være at de for eksempel ikke kan ta kreftmedisinen, og at det kan påvirke utfallet. Det kan også tenkes at selve biologien til kreften er forskjellig hos høyt utdannede og de som lever i dårligere kår, altså at den er hissigere hos de fattige, sier han.

Les også: Bedre behandling av brystkreft:

Også før har det blitt vist at det er forskjeller i overlevelse blant ulike grupper.

- For kreftsykdommer generelt finner man at det går bedre med de som har høy utdanning og er velstående, sier Wist.

Må spisse ørene

- Dette kan være et uttrykk for at vi vet for lite om eventuelle sosiale ulikheter i selve helsetjenesten, sier professor i sosialmedisin Steinar Westin ved NTNU til DinSide Helse.

- Vi har en opplest og vedtatt sosial målsetting om at god helsetjeneste ikke skal gis etter lommeboka, og vi tror vi på de fleste områder klarer å leve opp til det idealet. Men når man observerer en forskjell som dette må vi spisse ørene og begynne å se på hva som er forklaringen. Jeg tror ikke vi har interessert oss nok for om det kan være slike forskjeller til tross for gode politiske intensjoner, sier Westin, som leder Sosial- og helsedirektoratets ekspertgruppe mot sosiale ulikheter i helse.

Les også: Vitaminpille mot kreft:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer