Forskere fant ungdommens kilde

Utallige film- og tegneseriefigurer har vært på jakt etter ungdommens kilde. Nå hevder forskere at de har funnet den – i mus.

Jakten på ungdommens kilde er muligens over. Men den ble verken funnet på Bahamas eller i Andeby. Forskere har funnet et hormon i mus som muligens kan forlenge menneskenes liv. Men bare kanskje.

Tretti prosent lenger
Forskere har oppdaget et gen som produserer hormoner som øker forventet levealder hos mus med tretti prosent. Mennesker har også dette genet som har fått kallenavnet "Klotho" etter en av de tre skjebnegudinnene i gresk mytologi.

Forskningen viste at mus med et mangelfullt Klotho-gen ble tidligere gamle enn vanlige mus, og forskerne lurte på om et forbedret gen ville ha motsatt effekt. Derfor prøvde de ut et forbedret gen på noen mus. De levde tretti prosent lenger enn andre mus.

Studien ble ledet av Makoto Kuro-o ved University of Texas’ Southwestern Medical Center. Resultatet er publisert i Science journal, melder ABC News.

Kan det overføres?
Hormonet blir produsert naturlig og ble funnet i blodstrømmen hos musene. Dette gjør at forskerne nå drømmer om en "ungdommens kilde"-sprøyte.

Men du trenger ikke planlegge noen år ekstra ennå. Kun mellom en og ti prosent av studier gjort på dyr kan overføres til mennesker. Det er tegn som tyder på at Klotho-hormonet kan skape insulinmotsand, noe som betyr at det ikke vil virke på mennesker.

Dersom alt likevel skulle gå bra, vil det uansett ta mange år før en livsforlengende sprøyte vil bli tilgjengelig. Om ikke annet vil hvertfall dette forklare hvordan Mikke Mus fremdeles kan leve i beste velgående.

 

Mozon.no, 31.08.2005