Forsker på hurtigmat

Svenske forskere skal finne ut om hurtigmat virkelig skader deg.

Mange husker filmen ”Supersize me” der hovedpersonen holder seg til en diett bestående kun av hamburgere, pommes frites og brus, i en hel måned. Resultatet var at han gikk kraftig opp i vekt, samtidig som helsen ble svekket.

Filmen inspirerte forskere ved Hälsouniversitetet i Linköping til å gjøre en liknende studie, skriver Aftonbladet.

Nå tester de samme diett på 20 personer. Testpersonene får bare spise fast-food som hamburgere, pizza og pølsevarer. Og som Morgan Spurlock i den amerikanske filmen, får de heller ikke lov til å trene under testperioden. All form for mosjon er strengt forbudt.

Testpersonene må gå med skrittellere, slik at forskerne kan kontrollere at de ikke beveger for mye på seg.

Niklas Franck og de andre forskerne bak studien holder hele tiden kontakt med deltakerne og kontroller at de ikke blir for dårlige. Etter en måned undersøkes testpersonene grundig på hvordan den ensidige og usunne dietten og mangelen på mosjon har påvirket helsen deres. Forskerne tester blant annet hvordan leveren, vekten og blodet påvirkes, samt den generelle allmenntilstanden.

Hovedpersonen i ”Supersize me” gikk opp 11 kilo på under en måned. Samtidig ble leveren hardt skadet, i tillegg til at kolesterolverdiene hans økte kraftig.

Spørsmålet er om svenske hamburgere, pizzaer og annen fast-food har samme effekt?

Visste du at du spiser mer når du får større porsjoner?

 

Mozon.no, 11.05.2006