Forsinkelsesrenten går ned

Gjør purringene hakket billigere ved for sen betaling, men ikke hvis staten er avsender.

Forsinkelsesrenten går ned fra 1. juli, og er dermed på sitt laveste siden 2009.
Forsinkelsesrenten går ned fra 1. juli, og er dermed på sitt laveste siden 2009. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ved for sen betaling av regninger blir det i tillegg til purregebyret lagt til en forsinkelsesrente. Fra 1. juli blir denne satt ned, og er dermed på sitt laveste siden slutten av 2009.

Rente etter 14 dager

Det er Finansdepartementet som justerer forsinkelsesrenten hvert halvår. Fra årsskiftet har den ligger på 8,75 prosent. Fra 1. juli i år går den ned til 8,50 prosent, og er dermed på sitt laveste siden 2009.

Ifølge Finansdepartementet skal den tilsvare styringsrenten fra Norges Bank, og bli lagt til minst syv prosentpoeng.

Det er når en regning går til inkasso at det blir lagt til et purregebyr på beløpet du skylder, i tillegg til forsinkelsesrente. Dette skjer 14 dager etter den opprinnelige betalingsdatoen.

Er du derimot for sen med betaling av en regning fra staten, gjelder det helt egne regler, som det er verdt å merke seg.

Les også: Stadig flere blir dårligere betalere

Svindyre statlige gebyrer

Mens det er Inkassoloven som bestemmer når en privat aktør kan kreve inn penger fra oss forbrukere, er det forskjellige forskrifter som avgjør når statlige regninger skal betales, og hvor mye som blir lagt til i gebyr ved for sen betaling.

Dette gjelder både årsavgiften, NRK-lisensen, regninger fra Lånekassen - som nettopp derfor bør betales innen betalingsfristen.

Hvis ikke blir du ilagt et tilleggsgebyr på henholdsvis 250 kroner for årsavgiften, 179,18 kroner for NRK-lisensen (i 2012) og hele 280 kroner ved for sent betaling av studiegjelden.

I tillegg er det ett annet tilleggsgebyr som er enda høyere enn disse, nærmere bestemt ved for sen betaling av bomavgift. I Statens Vegvesens Takstretningslinjer for bompengeprosjekte på offentlig veg står det svart på hvitt at bompengeselskapene kan kreve 300 kroner i tilleggsgebyr. Og hvis den første purringen ikke betales, øker tilleggsavgiften til 450 kroner.

Les også: Ikke bruk dette kortet i minibanken

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer