UFLAKS?! Det kan man forsikre seg mot...
UFLAKS?! Det kan man forsikre seg mot...Vis mer

Forsikring mot uflaks

Vesta tilbyr en forsikring mot uflaks - det er i alle fall navnet på forsikringstypen.

Det heter seg at du kan forsikre deg mot det meste. Hos Vesta kan du forsikre deg mot uflaks. Med en forsikring som sies å dekke det andre forsikringer ikke dekker, kan du få betalt for skade på gjenstander inntil 10.000 kroner nesten uansett årsak.

Tillegg til innboforsikring

De fleste typer innboforsikring dekker kun skader på gjenstander der du selv ikke er skyld, og der gjenstanden befinner seg i boligen (eller i umiddelbar nærhet). For de fleste betyr altså det at fotoutstyr, videokamera, dyre klær og sportsutstyr ikke er forsikret dersom du skader dem selv, eller de blir skadet eller mistet utenfor boligen. Det er dette du kan tegne tilleggsforsikring for hos Vesta. Uflaksforsikringen koster 450 kroner per år. Har du såkalt Vesta-avtale kan du få mellom fem og ti prosent rabatt.

- Dette er en uspesifisert verdigjenstandsforsikring som kommer i tillegg til innboforsikringen, forteller markedssjef i Vesta, Jan Kåre Hellevang. Han mener Vesta er alene om å tilby denne typen forsikring.

Du må altså ha innboforsikring hos Vesta for å tegne uflaksforsikring. Får du så en skade på gjenstander som ikke dekkes av innboforsikringen, kan du få dekket inntil 10.000 kroner per gang. Egenandelen er 1.000 kroner.

Eksempler på dekning

Vesta mener altså at denne forsikringen er nyttig fordi den dekker den måten gjenstander vanligvis skades på: Ved at du mister dem, glemmer dem igjen, eller skader dem selv ved uhell.

Eksemplene som selskapet trekker frem er følgende:

  • Du mister fotoapparatet i sjøen når du lener deg ut over båtripa.

  • Du mister TV-apparatet i gulvet når du skal flytte det.

  • Noen tar din frakk fra garderoben i restauranten ved en feiltakelse.

  • Skiene løsner fra skistativet på vei fra påskefjellet.

Slike ting dekkes uavhengig av din skyld. Med denne forsikringen er det altså lov å være glemsom, klønete og uheldig. Også om du er på reise i Norden eller andre land (reiser med inntil 45 dagers varighet).

Noen få ting er unntatt fra forsikringen. For eksempel vil ikke skader på sykler, seilbrett og dyr erstattes. Heller ikke skader på gjenstander du har lånt av andre.

Har du uflaks?

Er dette så bare enda en unødvendig forsikring som selskapet vil trykke ned over ørene på allerede overforsikrede kunder med liten oversikt og høy risikoaversjon? Opplever du og din husholdning sjelden slike uhell og skader lønner det seg nok å heller sette forsikringspengene i banken som buffer til de gangene skaden faktisk skjer. Med en egenandel på 1.000 kroner vil de aller fleste av en vanlig families eiendeler ikke dekkes i det hele tatt, eller i alle fall bare såvidt.

Så hvem bør tegne denne forsikringen? Eier du mange kostbare gjenstander som du til stadighet mister, skader eller glemmer igjen, kan jo dette være noe for deg. Men pass da på at du ikke mister, skader eller glemmer igjen flere samtidig. Du får nemlig kun erstattet inntil 10.000 kroner per gang. Mister du hele skistativet (med fire par ski á 2.000 kroner, fem par staver á 400 kroner og snowboard til 4.000 kroner) får du med andre ord ikke dekket hele beløpet…