Forsikret mot graviditet!

Rundt i verden tegnes forsikringer mot alt fra regn til vekttap til hole-in-one. Er disse menneskene fornuftige, for rike eller bare paranoide?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kun fantasien synes å begrense hva forsikringsverdenen kan sette en premie på. Forsikringsgiganten Lloyd's of London er stor på utradisjonell økonomisk sikring. Fra 500 kroner årlig kan du forsikres til verdier rundt 1,5 millioner for det aller meste.

Det er mye som kan gå galt:  Skumle spøkelser, sprengte silikonpupper eller bortføring av UFOer... Illustrasjon: Per Ervland Foto: Per Ervland
Det er mye som kan gå galt: Skumle spøkelser, sprengte silikonpupper eller bortføring av UFOer... Illustrasjon: Per Ervland Foto: Per Ervland Vis mer


Tro det eller ei, men jomfruer har blitt forsikret mot graviditet og prostituerte mot tap av øreringer. Ladyboys of Bangkok tok for fem år siden 100 pund i premie for at den thailandske transvestitten Poh Seelita ikke skulle bekymre seg (økonomisk) hvis de dyre brystimplantasjonene skulle eksplodere. Hos Worldwide Weather kan du forsikre deg mot regn i ferien.

Mot UFOer og vampyrer

Opp mot 20.000 tusen briter og amerikanere har donert årlige betalinger til forsikringsselskapene for angrep fra utenomjordiske skapninger. Goodfellow Rebecca Ingrams Pearson (GRIP) har betrygget kunder helt inn i dette årtusenet mot bortføringer, ja selv inseminering, fra romvesener.

En gang fikk faktisk en britisk elektriker en million pund (ca 11,5 millioner kroner) for å ha vært bortført i 40 minutter, ifølge Sunday Times. Direktør Simon Burgess har innrømmet at elektrikeren var en forretningspartner, men hevder hardnakket at hendelsen er sann. For nye kunder vil America's UFO Abduction Insurance Company garantere erstatning om de små grønne gjør noe ufint. Uten full oversikt over alle partiklene ute i verdensrommet, kan forsikring mot å bli truffet av en meteor likevel virke litt mer jordnær.

Og forsikre deg for all del i god tid mot skade påført av spøkelser, så du slipper å sitte og angre i etterkant med lakenet i hendene. Beskyttelse mot varulver er mån(ed)ens hit, og forsikring fra vampyrer er så langt fra gravlagt. Loch Ness-monsteret er forsikret for 1 million om det fanges i live.

Rumpa til milliarden

I underholdningsbransjen forsikret skuespillerinnen Bette Davis seg for vekttap allerede i 1930. Tredve år senere betalte The Beatles premie på det meste før de la ut på USA-turné på 60-tallet; ikke minst hårsveisen! Stemmen til sangeren Bruce Springsteen ble nylig verdsatt til 37 millioner kroner. Filmmann Fred Astaires legger hadde en gang takst på 4,3 millioner kroner, og ryktene sier også at Jennifer Lopez måtte ut med en milliard dollar for å forsikre stumpen. Forsikringsselskapet til moromennene Abbott og Costello kunne betale inntil 1,5 millioner kroner for krangler de to måtte ha i løpet av en femårsperiode.

Ikke forsikring uten stuntmann

Jackie Chan må derimot se langt etter forsikring. Action-skuespilleren gjør alle stuntene sine selv, og med tre ganger brukket nese og permanent hull i hodet er han svartelistet hos forsikringsselskapene i Hollywood.

Bryllup og terror

Et par av innslagene nærmer seg virkeligheten. Drømmer du om å bli prøvesmaker, bør du kanskje vurdere å beskytte smakskjertlene økonomisk. Det gjorde matkritiker-pioneren Egon Ronay fra Ungarn for nesten 3 millioner norske kroner.

Open Source Risk Management tilbyr brukere og leverandører av åpen kildekodeprogramvare forsikring mot krenkelser på opphavsrett og patenter. Forsikrer du bryllupet hos Fireman's fund, kan alt fra kjole og urefunderbare betalinger til hele bryllupet erstattes. I litt mer alvorlige ordelag, finnes det forsikringer mot både kidnapping og terror.

Uflaks og hole-in-one

I Norge finnes det også en og annen utradisjonell forsikring. Verdigjenstander som store kosedyrsamlinger kan det settes premie på. Og kjæledyrsforsikring er trendy også her til lands. Vesta har også en forsikring mot uflaks.

Det villeste informasjonssjef i Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH), Stein Haakonsen, har hørt om er en forsikring mot fantastisk golfspill.
- Blant gentlemen i golfverden, har det vært en tradisjon å spandere champagne på hele banen etter at du slår et hole-in-one. Det kan fort bli dyrt, men er altså mulig å forsikre seg for, sier Haakonsen.

Mer forsikringsmoro:

  • Fartsbotforsikring
  • Gøyale skademeldinger
  • Crazy-insurance (engelsk)
  • Forsikringsfilosofi
  • Hovedkilder: Wanadoo og Kiplinger.