Forliggende morkake

Forliggende morkake, placenta praevia, påvises ofte på ultralyden rundt 16-18 uker. Den kan ligge helt eller delvis foran utgangen til livmorhalsen. Dersom morkaken fortsetter å være et fødselshinder, planlegges keisersnitt ca. tre uker før termin.

Før ultralyd ble tatt i bruk, visste man ikke hvor i livmoren morkaken satt hos den enkelte, og man ble ofte først klar over problemet under fødselen på grunn av en fossblødning når livmorhalsen åpnet seg, og barnet prøvde å trenge ned tvers igjennom morkaken. I dag vet vi hvor morkaken sitter. Det er noe av det viktigste ved ultralydscreeningen. Dersom morkaken ligger uvanlig langt ned mot åpningen, såkalt dypt sete , som ikke har noe med seteleie å gjøre, eller foran den, blir kvinnen tilbudt en ny kontroll lenger ut i svangerskapet. Ofte får hun da vite at nå har morkaken flyttet seg , så veien ut er klar for barnet. Det er ikke egentlig morkaken som beveger seg, men den aller nederste delen av livmoren som vokser ekstra mye. Dessuten fyller morkaken en mye mindre del av livmoren sent i svangerskapet.

Dersom morkaken fortsetter å være et fødselshinder, planlegges keisersnitt ca. tre uker før termin. Utover i svangerskapet blir det mer og mer kynnere som beveger nedre del av livmoren. Dermed blir det økende risiko for at morkaken, som ikke er særlig tøyelig, begynner å blø. Keisersnittet gjøres derfor noe tid før termin. En del kvinner med forliggende morkake får blødninger ganske tidlig. Disse må umiddelbart til sykehuset. På forhånd skal de ha fått beskjed om å ikke dra for langt av sted, ingen hytteturer og utenlandsreiser!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Én blødning fra morkaken kalles averterende fordi den varsler at det kan komme flere og alvorligere. Derfor må kvinnen bli på sykehuset til hun er forløst. Sykehuset sørger for å bestille blod som passer akkurat til henne, og har det liggende klart til umiddelbar bruk.

Mange spør om vi ikke like godt kan gjøre keisersnitt med en gang etter en slik blødning, så er man ferdig med det. Men vi gjør ikke det når det er langt igjen til termin, så sant det ikke er helt nødvendig. Barnet trenger å få modnes i livmoren, så lenge det ikke medfører fare for moren. Når hun er innlagt på sykehuset, er det normalt god tid til å gripe inn dersom det skulle bli nødvendig.

Gro Nylander, mozon.no