Forklaring på ørevoks

Har du ofte grublet på hvorfor ørevoksen er som den er? Japanske forskere har avslørt gåten.

Akkurat da du trodde det ikke var mer å forske på, kommer studien som viser noe annet: Hvorfor har noen tørt og noen vått ørevoks?

Det er japanske forskere som står for den store oppdagelsen, skriver Politiken.dk. Tidligere har ikke forskere vært sikre på hvorfor den lite populære voksen har formen som den har, og klumpene har kommet i skyggen av de mer kjente kroppsvæskene.

Blant annet har vi fått vite at det er bra med snørr.

Forskere har også funnet ut at sædceller gjør deg lykkelig.

Men nå kan du puste lettet ut, svaret på voksgåten har endelig kommet.

DNA-forandring
Grunnen til at vi har ørevoksgenet, er at det skal frakte stoffer ut av cellene som skaper ørevoksen. I øregangen passer det på at støv og insekter ikke skal komme inn. Men dersom det skjer en liten forandring i DNAet, vil ikke genet fungere som det skal. Når dette genet ikke virker, vil du få tørt ørevoks.

Du lurer sikkert på hva som er mest vanlig av tørt og vått ørevoks? I Afrika og Europa har minst 97 prosent den våte formen, mens det i Øst-Asia er vanligst med tørr. Syd- og sentral-Asia har begge deler. Grunnen til dette skillet, er at også ørevoksen har vært gjennom en evolusjonsprosess.

Selv om en studie som dette for enkelte kan virke noe sær, må du ikke tro det var en tulle-forsker som gjorde arbeidet. Forskningsleder Koh-ichiro Yoshiura fikk hjelp av 38 medforfattere.

Ikke q-tips
Ifølge Lommelegen er den medisinske betegnelsen på ørevoks cerumen. Samme nettsted skriver at det varierer hvor mye ørevoks en person har.

Selv om q-tips kan fungere godt for jenter som bommer med mascaraen om morgenen, bør du ikke bruke det for mye i øret. Bomullspinnen kan dytte ørevoksen lenger inn i øregangen og trykke den sammen.

Dersom du har problemer med ørevoks, kan du prøve øreskylling. Skyllesett kan kjøpes reseptfritt på apoteket.

Det er tidsskriftet Nature Genetics som har publisert studien, som er utført ved universitetet i Nagasaki.

 

Mozon, 8.2.2006