Førjuls filmgavedryss

Bare ett år gammel har Filmarkivet.no blitt prisvinner, og tilbyr nå 130 spillefilmer for en slikk og ingenting - rett hjem i stuen.

Vi er fryktelig lei for det, men vi har det med å glemme bursdager. Skamfullt må vi tilstå at vi glemte ettårsdagen til Filmarkivet.no den 18.november. Ti dager forsinket besøkte vi nettsiden, og oppdaget hvor utrolig mye barnet har vokst siden sist vi så det.

På selve dagen, feiret bursdagsbarnet seg selv med å legge ut 40 nye filmer, blant annet "Adaptation" med Nicholas Cage, "Being John Malkovich", "Nurse Betty", "Super Size Me" og den norske klassikeren "Fjols til fjells.

Snikende Tiger, Skjult Drage kan nå spilles av direkte. Foto: Filmweb Foto: www.filmweb.no
Snikende Tiger, Skjult Drage kan nå spilles av direkte. Foto: Filmweb Foto: www.filmweb.no Vis mer


Blitt stor

En nærmere granskning av tjenesten viser at antallet tilgjengelige spillefilmer har økt fra skarve 30 til hele 130 siden påsken i år, da vi anmeldte dette gullegget for filmfrelste.

- Ja, dette er jo tråd med vårt mål om å kunne erstatte videobutikken på hjørnet, sier en stolt Rune Tellefsen i NorgesFilm A/S, som er innholdssjef for tjenesten.

- Da vi startet opp 18. november i fjor, kunne vi tilby 175 titler. Ved påsketider hadde vi stort sett bare norske kort- og spillefilmer å tilby. Siden da har vi satset på både norsk og utenlandsk, gammelt og nytt, fortsetter han. - I dag er det samlede antallet titler steget til 442, og tilbudet øker hver dag. Sammen med Norsk filminstitutt digitaliserer vi filmer så fort vi klarer. Den norske filmarven og den utenlandske virkelig gode filmen skal ut til folket, via bredbånd.

Og det har virkelig hendt saker og ting med sortimentet på et halvår. På forsiden lokker nå blant annet Snikende Tiger, Skjult Drage, Bowling for Columbine, Sansenes Rike og mye mer.

Jevnt over ligger prisen for å spille av en spillefilm nå på 45 kroner, som riktignok er 50 prosent høyere enn ved påsketider, men fortsatt det man må kunne kalle en lav pris.

Bowling for Columbine: 45 kroner. Foto: Filmarkivet.
Bowling for Columbine: 45 kroner. Foto: Filmarkivet. Vis mer


- Ja, det stemmer nok, det. Vi har økt prisen på en spillefilm med 15 kroner siden sist. Men vi har svært ofte kampanjer hvor prisen ligger på 20 kroner, og det er ingen planer om prisøkninger, sier Tellefsen.

Lettere å søke

Ikke bare har sortimentet økt eksponensielt siden i vår - arkivet har også forbedret brukervennligheten og gjort det lettere å forstå at man kan utføre kombinerte søk etter filmer med seks parametre, blant annet: Tittel, person, år og kategori. Kombinasjonen "ullmann, spillefilm" og et lite klikk, ga oss nå enkelt og elegant tre filmer i resultatfeltet.

Vidunderbarn?

Og det er ikke slutt med med dette. Med dårlig skjult stolthet, viser Tellefsen oss til NorgesFilms egen nettside, der vi leser:

"Filmarkivet.no har vunnet WORLD SUMMIT AWARD NORWAY 2005 og tjenesten blir dermed Norges bidrag til den internasjonale konkurransen som arrangeres av UNESCO i Tunis i februar 2006. Juryen valgte å nominere Filmarkivet.no som Norges e-culture kandidat fordi den kombinerer bruk av moderne teknologi med kulturformidling på en spennende og nyskapende måte. Tjenesten formidler populære gjensyn fra filmhistorien sammen med glemte skatter: reklamefilm, kort- og dokumentarer som man ikke finner andre steder."

Vi gir oss ende over. Hjertelige gratulasjoner med ettårsdagen, Filmarkivet.no!