Foretrekker myke menn

Når kvinner skal velge livspartner, velger hun en mann som er interessert i barn og som har lavt testosteron-nivå. Tegnene finner hun i ansiktet hans.

Maskuline menn er ikke alltid favoritter når kvinner velger seg en partner. Nå viser en undersøkelse at kvinnene foretrekker menn som liker barn.

Lave nivåer av testosteron er heller ingen ulempe på ekteskapsmarkedet, om vi skal tro de amerikanske forskerne.

- Menns interesse for barn forutsier hvor attraktive de er i forhold til langtidsforhold, sier James Roney ved University of California.

Vet ikke hvorfor
Roney vet ikke hvorfor mannens barneinteresse synes i ansiktet.

- Vi er ikke sikre, men vi fant ut at menn som hadde lykkeligere uttrykk i ansiktet, i motsetning til å ha nøytralt uttrykk, ble rangert som mer interesserte i barn, sier han til Mozon.

Han tror derfor at et positivt ansiktsuttrykk kan være tegnet som kvinnene bruker.

Studien er publisert i tidsskriftet Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences. Roney forteller også at de har en rekke oppfølgingsstudier på gang.

- Det er spesielt viktig å gjenta resultatene i andre studier før vi konkluderer for mye, sier han.

Vurderte mennene
I studien målte forskerne testosteronnivået til 39 mannelige studenter. Deretter skulle deltakerne velge om de foretrakk bilder av barn eller voksne.

Videre fikk 29 kvinnelige studenter se bilder av mennene. Kvinnene skulle vurdere mennenes maskulinitet, hvor attraktive de var, om de var aktuelle for korte eller lange forhold og hvorvidt kvinnene trodde de var interesserte i barn.

Kvinnene kunne se hvilke menn som hadde sagt de var interesserte i barn gjennom fototesten. De kunne også se om mannen hadde høyt eller lavt testosteronnivå.

Ikke bare biologi
Sexolog Elsa Almås er ikke sikker på om resultatene stemmer.

- Man skal ikke se bort fra at intuisjon spiller enn viktig rolle i forhold til de valgene vi gjør. Det er imidlertid mange usikkerhetsmomenter ved denne undersøkelsen, blant annet hvilke motiver som er lengst fremme når en kvinne velger en partner, sier hun.

Når det gjelder valg av partner, tror hun ikke alt er like biologisk.

- Noe er biologi, men mye er avhengig av vår individuelle historie. Det ser blant annet ut til at forholdet til vår egen far kan være av betydning. Vi velger ofte det som virker trygt og kjent, andre ganger velger vi det motsatte, sier hun.

Tidligere forskning har vist at kvinner foretrekker menn med mørke stemmer under eggløsningen, og feminine stemmer før og etter.

 

Mozon, 18.5.2006