Foreslår ny skiftelovgivning

Skal trygge arvinger mot gjeldsslaveri

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arvinger trenger ikke lenger være redde for å arve en gjeld som overstiger verdiene i boet, dersom utvalget som har utarbeidet forslag til ny skiftelov får det som det vil.

Utvalget foreslår en helt ny lov om dødsboskifte med fleksible og effektive regler som skal sikre verdiene i dødsboet og sørge for en betryggende fordeling av dem.

Slik unngår du arvekrangelen

Skal ikke tape på arv

I innstillingen, som ble overlevert justisminister Knut Storberget (Ap) fredag, blir det foreslått at arvingene bare skal være ansvarlige for avdødes forpliktelser innenfor rammene av boets midler. Dette betyr at arvingen ikke lenger skal trenge å være redd for å arve en gjeld som overstiger verdiene i boet. For kreditorene betyr dette at gjelden blir borte med debitor.

Utvalget går også inn for at både samboere og ektefeller med særeie kan få hjelp til deling av boet etter skiftelovgivningen.

Det blir også foreslått endringer i arveloven. Utvalget foreslår blant annet at når noen gis forskudd på arv eller en større gave, skal dette tas med ved beregningen av pliktdelsarven og ved ektefelles arv. Dette betyr, ifølge en pressemelding fra Justisdepartementet, at gaver i levende live og arv i større grad vurderes samlet.

Utvalgets leder har vært professor Peter Lødrup ved Universitetet i Oslo.


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!