Forelskelse -en form for galskap

Onsdagens Valentines Day, var forelskelsen og kjærlighetens dag. Og det kan stemme at forelskede par er litt gale. Forelskelse innebærer at man blir både ensporet og ruset av kjærlighet.

En italiensk studie viser hva som fysisk skjer med oss når vi er forelsket. Forskerne fant da likhet mellom forelskede personer og de med angst og tvangshandlinger.

Ensporet tankegang
I undersøkelsen ble studenter sammenlignet med personer som led av disse lidelsene, og begge gruppene hadde lite av signalstoffet serotonin i hjernen. De forelskede studentene hadde også en like ensporet tankegang som det man av og til ser ved mentale lidelser, de kunne tenke på sin kjære, og ingenting annet, i timevis. Et år senere var de forelskede studentenes serotoninnivå tilbake til det normale.

Kan bli avhengig av forelskelse
Forskerne mener at enkelte kan bli avhengige av å være forelsket. Så snart rusen går over, forlater de sin partner og søker et nytt objekt som kan gi dem rusfølelsen tilbake.

Forstyrrede følelser er viktig for menneskerasen.

- Uten intense følelser ville ingen vel bevarte mennesker bli forelsket og få barn, uttaler den amerikanske forskeren Hagop Akiwkal til bladet New Scientist.

Silje Stavik mozon.no 14.02.01