Det blir uvisst hvor man kan få seg nattmat fremover.  Foto: Colourbox.com: Montasje
Det blir uvisst hvor man kan få seg nattmat fremover. Foto: Colourbox.com: MontasjeVis mer

Foreløpig kebabstopp

Flere steder i landet får du ikke lenger kjøpt mat om natten.

«Kundene blir ganske overrasket, jeg tror det er mange som ikke har fått det med seg.Daglig leder, Esso-stasjon»


- Jeg skulle kjøpe boller klokken 05.45 på Esso her om dagen, men fra 01.01.2009 er det visstnok ikke lov å selge boller mellom kl. 01 og kl. 06 på bensinstasjoner. Tror det gjelder flere typer matvarer, fordi politikerne frykter mer bråk... Fikk se et skriv som var sendt ut. Jeg ble rimelig overrasket, skriver en leser på mail til DinSide.

Vår leser har vært på Esso i Trondheimsveien i Oslo og blitt offer for nye regler som har trådt i kraft i 2009.

- Forbudet gjelder alt av mat, som baguetter, pølser, hamburgere og bakervarer, i tillegg til kaffe. Altså ting vi "lager selv". Potetgull og godteri får man kjøpt da, sier daglig leder på Esso i Trondheimsveien.

Les også: Dette er nytt fra nyttår

Forbudet gjelder i hele Oslo for alle kiosker, bensinstasjoner og kebabutsalg som ikke har serveringsbevilling. Og det gjelder alle dager i uka, mellom kl. 01 og kl. 06.

- Kundene blir ganske overrasket, jeg tror det er mange som ikke har fått det med seg. Også fordi det er noen matserveringer som ikke overholder forbudet, sier daglig leder.

- Vi har ingen tall foreløpig, men vi har nok merket det på omsetningen. 60 prosent av kundene som kommer innom om natten skal ha mat, da sier det seg selv at vi kommer til å merke det, sier daglig leder på Esso.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det skal endres

- Forbudet gjelder i hele Oslo for alle som nå omfattes av serveringsloven, for eksempel kiosker, bensinstasjoner og kebabutsalg som ikke har serveringsbevilling, sier Gunnhild Haugen, direktør i Næringsetaten i Oslo kommune.

- Etter lovendringene er bestemmelsen om normalåpningstid for serveringssteder fjernet. Adgangen til å etablere lokale åpningstider er opprettholdt. Oslo kommune har en åpningstidsforskrift som regulerer åpningstider for serveringssteder.

- Forskriften sier i utgangspunktet at steder utenfor sentrum må holde stengt mellom kl. 01 og kl. 06, sier Haugen.

En av endringene i serveringsloven er at virkeområdet er utvidet, før trengte ikke kiosker, bensinstasjoner og lignende utsalg serveringssbevilling for å selge pølser, hamburgere og kebab.

- Åpningstidbegrensningen i serveringsloven er opphevet, og det er opp til hver kommune å bestemme når matserveringene skal stenge. I Oslo kommune jobbes det med dette nå, sier Haugen.

Les også: Stor pristest av bensinstasjoner og kiosker

Engasjerer folk

Flere steder i landet gjennomfører nå "nattmatnekt" i helgene. På grunn av voldsbruk og slåsskamper etter skjenkestopp i blant annet Lillestrøm og Haugesund, har politikerne besluttet at serveringsstedene skal stenge en times tid før utestedene, slik at folket ikke får kjøpt nattmat mellom kl. 02 og kl. 06. (I Haugesund f.o.m kl. 02.30)

Forbudet startet tidligere i høst, og etter det DinSide kjenner til, er forbudet i Lillestrøm mot varm mat, som kebab, pølser og hamburger.

Facebook-gruppene"Nattmat i Lillestrøm? Jatakk!" og "Nei til Nattmat nekt" har til nå mobilisert henholdsvis 449 og 1.720 medlemmer hver.