Foreldrestress gir barn astma

Like ille som at mor røyker under svangerskapet.

 Foto: Colourbox
Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barn med stressa foreldre har større risiko for å få astma. Det er konklusjonen i en studie gjort ved universitetet i Sør-California.

Familieferie mer stressende enn jobb

Man vet allerede at kvinner som er stressa under svangerskapet oftere får barn med astmalidelser.

Fulgte barn i tre år

Nå viser det seg altså også at barn som bor i områder med stor forurensing er mer utsatt for astma enn andre barn i samme område, hvis foreldrene deres er anspente og engstelige.

Her er den aller beste måten å stresse ned på

Forskerne fulgte 2497 friske grunnskolebarn i Sør-Californina og sjekket hvor mange av dem som utviklet astma i løpet av en treårsperiode. Det var 120 stykker.

Det ble også samlet inn informasjon om luftforurensing, mødrenes røykevaner under svangerskapet, foreldrenes utdanningsnivå, inntekt og stressnivå.

Stress gjør deg gammel

«Uforutsigbart og overveldene»

Som forventet var barna som ble utsatt for mest luftforurensing mer utsatt for astma. Men risikoen for at de hadde astmaplager ble betraktelig forhøyet dersom foreldrene i intervjuer beskrev livene sine som «uforutsigbare», «ukontrollerbare» og «overveldende».

12 tips mot jobbstress

Risikoen for astma hos barnet var faktisk like høy hos de som hadde stressa foreldre, som hos de som hadde mødre som røyket under svangerskapet.