Foreldre vil være kule

Mange foreldre vil gjerne være bestevenn med sine tenåringer. De ville gitt barna sine alt de ønsket seg, hvis de kunne.

Den nye undersøkelsen overrasker ikke familieeksperter, som sier at dette er tegn i tiden.

Positivt og negativt
Researchersfirmaet Synovate undersøkte 1000 foreldre med barn i alderen 12 til 30 som bodde hjemme, og 500 barn i samme aldersgruppe i andre familier.

Forskerne fant ut at 43 prosent av foreldrene gjerne ville være barnas bestevenn. Førti prosent ville kjøpt hva som helst til barna hvis de hadde muligheten.

- Resultatene har både positive og negative sider. Noen foreldre følte at deres egne foreldre ikke forsto dem, og at de ser på bestevenn som noen det er morsomt å være sammen med, sier Ian Pierpoint, senior visepresident for Synovate, til USAToday.

Ingen regler
I motsetning til tradisjonelle foreldre, kjennetegnes bestevennforeldrene ved at de ikke gir deg regler eller forteller hva du skal gjøre.

Pierpoint tilbragte tid med 45 familier, og sier til USAToday at enkelte av foreldrene ikke engang insisterte på at tenåringene skulle gjøre husarbeid.

- Å være bestevenn med barnet ditt betyr ikke nødvendigvis at du frasier deg foreldrerollen, det betyr bare at du har forandret den, sier psykolog Frank Farley til USAToday.

Han har gjort studier som viser at barn i denne alderen ofte ser på foreldrene som deres største helter. Denne undersøkelsen viser at familiebåndet går begge veier.

For involvert
Andre er usikre på om dette er veien å gå.

- Til tross for at det kan være bra at tenåringene ser opp til deg, blir man for involvert i livet deres, sier skolepsykolog Carol Freeman til USAToday.

Kun 28 prosent av tenåringene sa de ville bli bestevenn med sine barn. Bare ti prosent av tenåringene ville kjøpt alt til barna sine.

Enkelte av ”barna” i 20-årene hadde aldri betalt sine egne regninger eller kjøpt deres egne personlige ting som deodorant eller tannkrem. En ung mann visste ikke engang hvordan man skulle lage kaffe.

- Disse er 25 år gamle, men har livsferdigheten til en tenåring, sier Pierpoint til USAToday.

 

Mozon.no, 16.10.2004