TIDSKLEMMA GIR OSS DÅRLIGE VANER: Flere foreldre innrømmer at de ikke rekker å servere fem om dagen. De har også ofte dårlig samvittighet fordi tiden ikke strekker til, viser en ny undersøkelse. Foto: Panthermedia
TIDSKLEMMA GIR OSS DÅRLIGE VANER: Flere foreldre innrømmer at de ikke rekker å servere fem om dagen. De har også ofte dårlig samvittighet fordi tiden ikke strekker til, viser en ny undersøkelse. Foto: PanthermediaVis mer

Foreldre velger fett foran frukt

Norske foreldre dropper fem om dagen i hverdagen, men serverer ofte godteri og junkfood.

Barnefamilier spiser alt for lite frukt og grønt i hverdagen. Det avslører en ny undersøkelse fra Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker, utført av Nielsen.

Daglig spiser 6 av 10 foreldre mindre enn tre porsjoner frukt og grønnsaker, selv om Helsedirektoratet anbefaler minst tre porsjoner grønnsaker og to med frukt hver dag.

Les også: Slik fikser du fem om dagen

Sliter med dårlig samvittighet

I undersøkelsen kommer det også fram at 7 av 10 synes det er vanskelig å få tiden til å strekke til i hverdagen.

Fanny Duckert, psykolog ved Universitetet i Oslo, tror årsaken til den dårlige samvittigheten er på grunn av tidsklemma.

- Vi prøver alle å leve i balanse, men trening, jobb, barn, familie og mange andre områder vi skal lykkes på, gir store utfordringer i å få dette til i praksis. Kostholdet kommer på toppen, og mange kan lett føle seg mislykket når de ikke klarer å spise sunt nok. Denne taperfølelsen gjør det kanskje enda mindre motiverende å spise sunt, sier Duckert i en pressemelding.

Les også: Sur sannhet om søt drikke

Godteri = belønning

Ifølge Duckert er et av problemene at vi ser på det å spise frukt og grønnsaker som en plikt, mens godteri og junkfood blir sett på som en belønning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er en av grunnen til at mange barnefamilier spiser mer usunt i ferier.

- Det er en utfordring at det å spise frukt og grønnsaker er assosiert med det å være flink og ordentlig, mens pustehullet er å spise fett og sukker. Dette «pustehullet» blir spesielt stort i ferien, når mange opplever at de endelig kan slappe av. Da er det spesielt lett å tenke at man ikke orker eller trenger å være så flink, hoppe over det sunne kostholdet og spise mye godterier og fet mat, sier Duckert.

Les også: Sur sannhet om søt drikke

Flere blir overvektig

12 gode tips for at ditt barn skal få en sunnere vekt
 
1. Vær en god rollemodell.
2. Vær positiv. Si heller: La oss spise sunnere og trimme, mer enn: La oss gå ned i vekt.
3. Sørg for at et sunt kosthold blir en familiesak.
4. Tenk på porsjonsstørrelser når du serverer maten.
5. Begynn dagen med en god frokost.
6. Lag en sunn matpakke som barnet kan ta med seg på skolen. Det må ikke være brødmat.
7. Lev opp til utfordringen. Unngå å tenke på slanking og tenk varig livsstilsendring.
8. Prøv igjen. Kanskje liker ikke barnet brokkoli eller blomkål nå, men det betyr ikke at det vil være slik i all evighet.
9. Rydd plass til fysisk aktivitet i hverdagen.
10. Ikke tell kalorier. Tenk heller på hvordan barnet kan få i seg mye næring i form av lite bearbeidet mat, og sett sammen måltidene slik at de gir en varig metthetsfølelse og smaker godt.
11. Ikke bruk ordene «diett» eller «slanking».
12. Barna skal ikke ha naturmidler eller medikamenter og piller som lover vektreduksjon.
Boken: Barn i balanse av Dr. Fedon A. Lindberg og Merete Hansen-Møllerud


Blant norske 8-12-åringer har 15-20 prosent overvekt eller fedme, og blant 15-16-åringer er andelen 8-14 prosent, ifølge Folkehelseinstituttet. I dag er omkring en milliard mennesker overvektige i verden, og spesielt i den vestlige verden.

Disse er snart tjukkest i verden

Klinisk ernæringsfysiolog Magnhild Pollestad Kolsgaard råder foreldre til å starte tidlig med å etablere gode kostholdsrutiner og jevn fysisk aktivitet for å unngå at barna blir overvektig.

- Vekt og høyden til barn måles ikke lenger regelmessig i Norge, så det er finnes lite dokumentasjon på forekomsten av overvekt og fedme. Vi har imidlertid noen studier som tyder på at andelen barn med overvekt og fedme har økt, sier Pollestad Kolsgaard i en pressemelding.

Les også:
Mange unge er tunge
Derfor blir barna tykke og sta
Fedmeepidemi blant norske jenter?

Kan føre til mobbing og sykdommer

Pollestad Kolsgaard er prosjektleder for «Stor og Sterk», som er et behandlingstilbud ved Ullevål Universitetssykehus til barn og ungdom med fedme eller overvekt, og deres familier.

- Overvekt og fedme kan ha alvorlige konsekvenser, både på kort og lang sikt. Barna kan oppleve erting og mobbing, som kan føre til lav selvfølelse. Man kan se også en opphopning av risikofaktorer for hjerte- og karsykdommer allerede hos ungdom, og noen utvikler type 2 diabetes, allerede i ung alder, forteller ernæringsfysiologen.