Forebygg oppblåsthet

Luft, oppblåsthet, rumling og problemer med å kontrollere luftavgang er symptomer som plager mange. Mange er også kronisk plaget. Her får du råd av Bernt Rognlien for hvordan du kan dempe og forebygge plagene.

Plager med luft i magen

Luft, oppblåsthet, rumling og problemer med å kontrollere luftavgang er symptomer som plager mange. Magen blir som en ballong, mange er kronisk plaget. Klær og belte som strammer er ubehagelig. Mange blir værre etter måltider.

Av Bernt Rognlien

Behandling

Regelmessige spisevaner uten overspising og med ro til å tygge maten godt er forutsetninger for en god fordøyelse. En god balansert tarmflora får du ved å spise rene matvarer og redusere bruken av konserveringsmidler (hermetikk), tilsettingsstoffer og sukker.
Melkesyrebakterier i form av biola naturel eller cultura naturel er med å opprettholde en god tarmflora og vil redusere gjæring i tarmen. Det vil også tilskudd av melkesyrebakterier i kapsel form som idoform og bioacidophilus.
Frukt og grønnsaker og fiberrik mat motvirker forstoppelse og gjør at tarminnholdet ikke ligger for lenge å gjærer og råtner i tarmen. Hos enkelte vil nok noen matvarer som kål, løk, bønner og erter ha en tendens til å øke oppblåstheten. Har du mistanke om matvarer du ikke tåler, er den sikreste måten å finne ut av det på å fjerne de fra kosten et par uker for å se om symptomene blir mindre og spise de igjen. Kommer symptomene tilbake når du begynner å spise produktene igjen, kan du være sikker på at det er en matallergi eller matintoleranse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Urter

Karve, fennikel, anis, koriander og peppermynte virker stimulerende på fordøyelsen, øker blodgjennomstrømningen i tarmen og minsker luftplager.
Kamille vil dempe irritasjoner og betennelser i slimhinnene og hemme gjærsopp og bakterievekst i tarm. Te av disse vil alle lindre luftplager og oppblåsthet. De fire vinders te består av like deler karve, fennikel, peppermynt og kamille- bruk 1 ts av hver. Blandingen overhelles 3-4 dl kokende vann og skal trekke med lokk i 10 minutter. Drikkes varm 1-4 ganger daglig.

Årsak

Ved forstyrrelser i tarmflora oppstår det gjæring og det dannes gass. Ubalanse i tarmflora kan oppstå etter bruk av antibiotika, men oppstår også lett ved stort inntak av sukker og søtsaker som gjør at gjærsopp (candida) trives mye bedre. Mat med konserveringsmidler vil hemme de gode melkesyrebakteriene i tarmen og kan lett gi mye gassdannelse. Uregelmessige matvaner har også en tendens til å gi en ustabil tarmflora og mye luft. Spiser du for fort og tygger maten dårlig dannes det lettere gass, og du svelger også mer luft. Matallergi og matintoleranse gir en kronisk irritasjon i mage og tarm, og fordøyelsen blir mer ufullstendig. Hvis du ikke tåler melkesukker har du Laktoseintoleranse som ofte gir luftproblemer og løs mage eller diaré når du har inntatt større mengder melkesukker, brunost eller søtmelksprodukter. Katarrer i mage, tolvfingertarm eller tykktarm gir også oppblåsthet.

Når oppsøke lege

Hvis plagene er langvarig bør du gå til lege for å undersøke at oppblåstheten ikke skyldes annen sykdom i fordøyelsen. Ved oppkast av blod eller ved mørk avføring bør lege alltid kontaktes. Hvis du har mistanke om matintoleranse eller matallergi, bør du oppsøke spesialklinikker for å få dette undersøkt nærmere.

Relaterte emner i Din digitale doktor

Redigert av Silje Stavik mozon.no 25.10.01