Føre var mot farlige flått

Ikke la småkrypene ødelegge en flott sommer. Dette gjør du når flåtten har sugd seg fast.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De ser små og pinglete ut, men du verden hva det lille krapylet kan gjøre. For det lille udyret er en ekte blodsuger og angriper virveldyr, som oss mennesker og andre pattedyr. De suger blod og brer om seg.

Et lite flåttbitt kan gi symptomer som feber, slapphet og hodepine. I verste fall kan det føre til alvorlige sykdommer som leddbetennelse, nervesykdommer og lammelser.

I Norge herjer flåtten hovedsakelig langs kysten fra Østfold til Nordland, og særlig i Agder-fylkene. Men flåtten kan transporteres med fugler og således dukke opp langt utenfor sitt vanlige utbredelsesområde. Og det hjelper ikke å flykte fra flåtten ved å reise utenlands i sommer, for den finnes i alle verdensdeler.

Pass deg for flåtten!

Flere hundre rammet av sykdom
- I fjor ble 311 mennesker rammet av alvorlig Lyme borreliose, det vil si kronisk sykdom i stadium 2 og 3. Det er nok mange tusen som får lett grad av Lyme borreliose, det vil si kun den røde ringen, men disse meldes ikke til Folkehelseinstituttet, sier avdelingsdirektør Preben S. Ottesen ved Avdeling for skadedyrkontroll ved Folkehelseinstituttet.

Ved stadium 2 ses et mangfold av symptomer som skyldes spredning av bakterier via blodbanen til ulike organer. Disse sykdomstegnene kan være hodepine, smerter i ledd, muskler og sener, slapphet og sykdomsfølelse.

Stadium 3 kan opptre måneder til år etter smitten, og involverer i første rekke muskler og skjelett, nervesystemet og huden. Det kan arte seg som leddsmerter, hukommelsestap, humørsvingninger, søvnforstyrrelser og hudutslett, ifølge Pasienthåndboka.

- Det har trolig vært en økning av flått de siste 20-30 år, mest sannsynlig fordi hjortedyrbestanden er blitt større. Dette gir god næring til voksne flått som dermed får lagt flere egg, forklarer Ottesen.

Les også: Myggfri sommerkveld

Dekk hud!
Ønsker du å unngå flåttbitt er det først og fremst viktig å beskytte seg. Det gjør du ved å dekke huden med klær og sko, som lange bukser nedi sokkene. På hudområder som er bare, anbefales det å bruke insektmidler. Det kan også brukes på klær.

Du reduserer også risikoen for å bli bitt ved å gå på stier og ikke på eng og mark med mye høyt gress, samt i lyng og kratt.

Hver kveld bør hele familien, inkludert de firbeinte, sjekkes for flåttbitt. Dette er spesielt viktig hos barn. Flåtten kryper raskt og kan bite seg fast de fleste steder på kroppen, men helst på steder med tynn hud.

Les også: Hjelp mot sommerens plager

Ta knekken på flåtten
Dette gjør du når det lille uhyret har sugd seg fast til huden din:

* Fjern flåtten så fort som mulig. Flått som fjernes i løpet av et døgn etter at den har bitt seg fast, overfører sjelden bakterier.

* Dra flåtten raskt rett ut ved bruk av en pinsett, for da har du størst mulighet for å få med hele. Bruk fingrene hvis du ikke har en pinsett.

* Vask bittstedet og smør på litt antibiotikaholdig sårsalve.

* Hvis du får rødt utslett som brer seg rundt bittet, kontakt lege. Det gjelder også hvis du har hodepine, muskelsmerter eller føler deg slapp. Husk at det kan gå opptil 30 dager før utslettet viser seg.

Les også: Hvitløk beskytter mot flått

- Hvis man ikke får fjernet munndelene øker sjansen for en betennelse, men det går helst bra, forsikrer Ottesen.