<b>DETTE VIL TYVEN HA!</b> Ifølge If er det en økning i tyverier av mobiltelefoner, briller og verdigjenstander, mens det er en reduksjon i tyverier av kamera og penger. Foto: Ill./Colourbox
DETTE VIL TYVEN HA! Ifølge If er det en økning i tyverier av mobiltelefoner, briller og verdigjenstander, mens det er en reduksjon i tyverier av kamera og penger. Foto: Ill./Colourbox Vis mer

Fordobling av mobiltyverier

– Urovekkende!, sier forsikringsbransjen.

Publisert
Sist oppdatert

I følge If er det en økning i tyverier av mobiltelefoner, briller og verdigjenstander, mens det er en reduksjon i tyverier av kamera og penger.

Informasjonssjef Jack Frostad i If sier til DinSide at antall tyverier av mobiltelefoner ser ut til å øke med cirka 50 prosent i år. Dette kommer på toppen av en økning på 60 prosent fra 2010 til 2011.

– Altså formidable tyveritall, sier informasjonssjef Frostad i en e-post til DinSide.

I 2010 registrerte If 3.629 mobiltelefontyverier fra sine kunder, i 2011 var tallet 5.157. Hittil i år (tom. juli 2012) har de registret 3.481 stjålne mobiler - i fjor på samme tid hadde de registrert 2.407 stjålne telefoner. Vi understreker at dette kun er tall fra If/Europeiske.

Jack Frostad i If Foto: If
Jack Frostad i If Foto: If Vis mer


– Det er en skremmende økning og all grunn til å be nordmenn holde godt på mobilene sine – enten de er ute på farta i Norge eller i utlandet, fortsetter informasjonssjefen.

- Urovekkende

Alle de øvrige forsikringsselskapene som vi har vært i kontakt med, kan bekrefte den store økningen.

Roald Stigum Olsen i Tryg. Foto: Tryg
Roald Stigum Olsen i Tryg. Foto: Tryg Vis mer


– Jeg kan bekrefte at det er en stor økning, og at tallet er urovekkende høyt, sier pressetalsmann i forsikringsselskapet Tryg, Roald Stigum Olsen, til DinSide.

Tryg har ikke eksakte tall for sommerens mobiltyverier, men er altså ganske sikker på utviklingen.

– Antall tyveri har vært cirka 3.100 hvert av de siste tre årene. Hittil i år cirka 2.000. I tillegg kommer en god del via blant annet reiseforsikringen, her er det dessverre ikke egne tall, sier Bjarne Aani Rysstad, informasjonssjef i Gjensidige Forsikring.

– Det er veldig mange som sender inn krav på tap av mobiltelefoner, og vi ser en helt klar økning, sier Kristina Picard, kommunikasjonssjef i Storebrand til DinSide.

Kristina Picard i Storebrand. Foto: Storebrand
Kristina Picard i Storebrand. Foto: Storebrand Vis mer


– Det som går igjen, er at kunder blir frastjålet telefoner som ligger synlig på et cafébord og på utesteder. Det er mange som blir frastjålet håndvesker med mobiltelefoner i, også dette på utesteder, cafeer, restauranter og busser, fortsetter Picard.

Svindel?

Det er en kjent sak i forsikringsbransjen at man ser en topp av tyverier i forbindelse med lanseringer av nye mobilmodeller, for eksempel en ny iPhone. Mange av disse er ikke reelle tyverier, men direkte forsikringssvindel.

– Er det mye svindel, eller er det reelle tyverier?

– Vi stusser naturligvis over den sterke økningen, men først og fremst har økningen sammenheng med reelle tyverier. Dagens smarttelefoner er svært ettertraktet tyvegods, og det synes godt i statistikken. Naturligvis har vi også svindelsakene, og vi vet at det ved nye revolusjonerende modeller kommer en svindeltopp også. Men svindelen forklarer ikke denne økningen alene – langt fra, understreker Jack Frostad.

Rysstad i Gjensidige sier til DinSide at de vet det er endel svindel på dette området, og det samme gjør Stigum Olsen i Tryg, som også bekrefter at det er en økning i antall innmeldte tyverier i forkant av lanseringen av nye modeller.

– Der vil vi foreta våre trekk for å sikre oss at folk ikke bruker forsikringen til bytting til ny telefon, sier Stigum Olsen i Tryg.

– Dessverre er det vanskelig å påvise hva som er reelle saker og hva som er forsøk på forsikringssvindel, sier Picard i Storebrand til DinSide.

Hun forteller videre at det er fort gjort å glemme, miste eller skade telefoner, og at dette jo normalt ikke dekkes av reiseforsikringen.

– Dette vet kundene, og de dikter opp en tyverihistorie i stedet. Ofte ser vi at hvis det har vært mye medieoppmerksomhet rundt lommetyverier og tyvenes metoder, så kommer det inn mange saker i etterkant med forklaringer som er lik det som er beskrevet i media, forteller Picard.

Mye å passe på

– Smarttelefoner er blitt så ettertraktet blant tyvene at de napper telefonene ut av hendene på folk som står på gata og snakker, forteller Frostad i If.

– Dessuten reiser mange norske familier på ferie med en smarttelefon til alle i familien – store som små. Mange flere ting å passe på – og naturligvis et eldorado for tyvene, påpeker Frostad.

Stigum Olsen i Tryg ser også dette som en utfordring.

– Vi ser også det at vi utstyrer barna våre med dyre mobiltelefoner, og vi bruker telefonene våre mer og mer - telefonene henger nærmest fast på folk, og da er sjansen for at man legger disse fra seg, blir lurt eller utsatt for lommetyveri også større, sier Stigum Olsen.

Han påpeker også at barn gjerne ikke er like oppmerksomme på å sikre seg og eiendelene sine, som det voksne er.

– Jeg tror også at folk kanskje er mindre påpasselige med tingene sine nå, enn de var tidligere, sier pressetalsmannen.

Klassiske tyvtriks

En klassiker er selvsagt at du legger fra deg telefonen på bordet, og så blir den nappet derfra uten at du engang får det med deg i folkevrimmelen.

– Vårt råd er å ikke la ting ligge synlig og selvsagt huske å ta med seg mobilen når du går til baren, toalettet og så videre. I store folkemengder som på buss, trikk, festivaler, konserter og lignende bør folk holde på vesken og ha den foran seg, så de merker hvis noen forsøker seg. Ryggsekk er ikke anbefalt i store folkemengder. Du bør heller ikke oppbevare telefonen i åpne lommer som ikke kan lukkes med glidelås eller knapp, da blir det veldig enkelt for tyvene, råder Picard.

Olav Alexander Mjelde ble frastjålet nettbrettet sitt på ferie i Roma. Han hadde det i lomma. Heldigvis oppdaget han det med en gang. Foto: Privat
Olav Alexander Mjelde ble frastjålet nettbrettet sitt på ferie i Roma. Han hadde det i lomma. Heldigvis oppdaget han det med en gang. Foto: Privat Vis mer


Olav Alexander Mjelde ble frastjålet nettbrettet sitt på T-banen i Roma, han hadde det i baklomma. Men han var årvåken og fikk fersket tyven!

Rysstad i Gjensidige forteller at noe nytt som de ser går igjen, er at flere personer lager en "scene" ovenfor kunden - og når de går igjen er telefonen borte, eller også andre verdisaker.

– Vi har også hatt flere tyverier der noen spør om klokken, kunden tar opp telefonen, og vedkommende tar telefonen og løper, sier Rysstad.

Slik finner du IMEI-nummeret ditt:

 • På iPhone får du opp IMEI nummeret ved å taste *#06#
 • Enkelte modeller har også nummeret trykt under batterilokket, eller på baksiden av selve batteriet
 • IMEI-nummeret bør du skrive ned, slik at du har det tilgjengelig

 • Notér deg dette nummeret!

  – Vi vil gjerne oppfordre alle til å ringe og få sperret IMEI-nummeret dersom telefonen blir stjålet. Da kan ikke telefonen brukes, og det er en oppdagelsesrisiko for tyven, sier Stigum Olsen.

  Stigum Olsen understreker at folk må skrive ned dette nummeret, og få det sperret med en gang telefonen blir stjålet. Han mener at dersom det blir normen at alle gjør dette, blir mobiltelefoner som tyvegods ubrukelig og veldig vanskelig å omsette - og dermed mindre attraktivt å stjele.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer