Forbudt å ta med poteter fra utlandet

Pass deg når du handler over grensen.

For all del, ikke ta med deg poteter fra utlandet. Foto: Colourbox
For all del, ikke ta med deg poteter fra utlandet. Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

listen over hva du ikke har lov til å ta med deg over grensen til Norge finner vi blant annet narkotika, våpen, fyrverkeri og ...poteter!

Norske myndigheter er nemlig redd for at poteter fra utlandet skal føre med seg ulumskheter, som kan skade norsk natur.

- Det kan kanskje virke underlig at potet er ulovlig, men grunnen er at den kan inneholde virus som kan skade norsk natur, sier Liv Kristin Rundberget, underdirektør i Toll- og avgiftsdirektoratet.

LES OGSÅ: Her er smuglernes topp ti-liste

Potetene blir inndratt

Forbudet gjelder innførsel fra alle land, inkludert fra våre skandinaviske naboer. Skal du på handletur til Sverige, må du med andre ord passe på å ikke ta med deg poteter fra fruktdisken.

Dersom du blir stoppet, blir potetene konfiskert. Er det bare snakk om mindre mengder poteter, slipper du ytterligere konsekvenser.

- Hvis en har med seg små mengder, som for eksempel får plass i håndbagasjen, så skjer det ikke annet enn at vi beslaglegger varen, sier Rundberget til DinSide.

SE BILDENE: Årets frekkeste - eller dummeste - smuglere

Plante-kvotene

Det er klare og strenge regler for innførsel av planter til Norge. At ulovlig innførsel har skadet norsk natur tidligere, er det ingen tvil om, ifølge Mattilsynet.

- Iberiaskogsneglen som de siste årene har rasert norske hager, er et eksempel. Sneglen som opprinnelig er fra den iberiske halvøy har kommet inn i landet ved menneskets hjelp, sier seniorrådgiver Håkon Petter Brække i Mattilsynet.


Men ikke alt er like ulovlig å innføre som poteten. Det finnes faktisk kvoteregler, som bestemmer hvor mye og hva du kan ta med deg av planter over grensen. Reglene er som følger:

  • 10 kilo frukt eller grønnsaker
  • 25 stk. avskårne blomster
  • 5 potteplanter (planter for innendørs bruk) innkjøpt i et europeisk land
  • 3 kilo blomsterløk og blomsterknoller
  • 50 porsjonspakninger av frø
Poteter, planter og plantedeler/formeringsmateriale (for eksempel stiklinger og avleggere), jord- og vekstmedium, samt frø av planter som inneholder narkotiske stoffer er i prinsippet ikke tillatt å ta med over grensen.

Er du i tvil om hvilke planter og matvarer du kan ta med inn i landet, bør du kontakte Mattilsynet. Mattilsynet kan også kontaktes på telefon 06040.

LOVDATA: Forskrift om planter og tiltak mot planteskadegjørere