Forbudt å ta med fyrverkeri fra utlandet

Kjøper du fyrverkeri i utlandet, får du ikke lov til å ta med moroa hjem til Norge.

Tollvesenet står klar denne helgen for å stoppe nordmenn som har kjøpt fyrverkeri på andre siden av grensen. Foto: Toll.no
Tollvesenet står klar denne helgen for å stoppe nordmenn som har kjøpt fyrverkeri på andre siden av grensen. Foto: Toll.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Norge er det forbudt å selge og bruke fyrverkeri med styrepinne og fyrverkeri som ser ut som leketøy.

Er du en av dem som liker å sende opp raketter på årets siste dag, kan det derfor være fristende å kjøpe med deg raketter fra utlandet.

Det er dumt. Det er nemlig helt ulovlig å ta med seg fyrverkeri fra utlandet og inn i Norge.

- Det er forbud mot innførsel av fyrverkeri uten tillatelse fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), opplyser fungerende underdirektør Anne Bjørg Hole i vareførselsseksjonen i Toll- og avgiftsdirektoratet.

I dag og i morgen kommer Tollvesenet antageligvis til å være ekstra på vakt for nordmenn som prøver å ta med seg fyrverkeri over grensene.

I fjor fikk 17 personer alvorlige eller moderate øyeskader på nyttårsaften. Foto: Colourbox.com
I fjor fikk 17 personer alvorlige eller moderate øyeskader på nyttårsaften. Foto: Colourbox.com Vis mer


- All erfaring tyder på at Tollvesenet også i år kommer til å beslaglegge noe fyrverkeri i løpet av jule- og nyttårstiden, men det ser ut til at flere og flere er klar over forbudet, sier Hole ifølge Toll.no.

Ingen regel uten unntak, heter det. Og heller ikke denne loven er unntaksfri. Du kan trygt og lovlig ta med seg det som karakteriseres som fyrverkeri klasse 1, nemlig stjerneskudd, knall-bon-bon, party-poppers, kruttlapper og lignende produkter.

LES OGSÅ: Gled deg til nyttårsaften 2012

Økning i antall øyeskader

Etter at forbudet mot salg og bruk av raketter ble innført for noen år siden, gikk antallet fyrverkeri betraktelig ned. I fjor snudde dessverre trenden igjen.

Tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) viser at fjorårets nyttårsfeiring førte til 17 alvorlige og moderat alvorlige øyeskader. Det er det høyeste tallet siden 2007.

DSB anbefaler alle som har planer om å tenne på fyrverkeri på nyttårsaften, om å ta forholdsregler.

- Vi understreker viktigheten av å beskytte øynene, og at briller er et veldig enkelt og godt forebyggende tiltak, sier avdelingsleder Siri Hagehaugen i DSB.