Snart slutt på forsikringsmeklerprovisjon? <i>Illustrasjon: Per Ervland.<i>
Snart slutt på forsikringsmeklerprovisjon? Illustrasjon: Per Ervland.Vis mer

Forbud mot provisjon

Nå kan det bli slutt på provisjon til forsikringsmeklere.

Slutt på provisjon

Det skal bli slutt på provisjoner til forsikringsmeklere ifølge en utredning fra Banklovkommisjonen. Finansminister Kristin Halvorsen (SV) sier det styrker meklernes uavhengighet.

Banklovkommisjonen ble i april i fjor bedt av Finansdepartementet om å foreslå regler som forbyr at forsikringsmeklerne mottar provisjoner fra forsikringsselskapene. Bakgrunnen var blant annet kritikk fra Stortinget om at meklerne ikke var tilstrekkelig uavhengige av selskapene så lenge de kunne få provisjoner i det skjulte.

Banklovkommisjonen foreslår at det både skal bli forbudt for meklerne å motta provisjon eller annet vederlag fra forsikringsselskapene, og at det skal bli forbudt for selskapene å utbetale provisjon. Forbudet retter seg dermed både mot meklere og forsikringsselskaper.

Kommisjonen foreslår unntak for forsikringsområder som er av internasjonal karakter, som sjø- og energiforsikring.

OK med forbud

- Vi ønsker større uavhengighet i forsikringsbransjen. I det øyeblikket man ikke har en uavhengig mekler som selger en forsikring, men en mekler som har en stor grad av egeninteresse, er det vanskelig å få objektive råd, sier Halvorsen.

Banklovkommisjonens leder Erling Selvig sier at bransjen selv sier seg enig i prinsippet om at det ikke skal utbetales provisjoner. Både Danmark og Finland, som begge er EU-land, har lignende forbud.

Kilder: NTB og Finansdepartementet.

Les mer om forsikring: