Forbruket går ned

De dårlige tidene begynner å merkes. Både i Sverige og Frankrike går forbruket blant folk nå ned.

Publisert
Sist oppdatert

Hittil har forbruket i vestlige husholdninger holdt seg høyt tross dårlige økonomiske utsikter.

Ifølge det svenske Konjunkturinstitutet ferske undersøkelse av husholdningenes innkjøpsplaner er pessimismen nå langt større enn i august/september.

Forbruket går ned


Verre

Hele 32,3 prosent av svenskene tror den økonomiske situasjonen vil forverre seg i året som kommer. Det er 10 prosentpoeng flere enn i september.

- Som helhet er bildet ganske dystert, sier Klas-Göran Warginger, ansvarlig for undersøkelsen hos Konjunkturinstitutet.

Slike undersøkelser er en indikator på forbruksnivået. Den oppsiktsvekkende pessimismen tyder derfor på at forbruket i vårt naboland kan være på vei ned.

Ned

Flere undersøkelser tidligere i år har meldt om økt forbrukerpessismisme både i Europa og USA, men da har endringene vært små.

I tillegg har forbruket holdt seg høyt. Detaljomsetningen i Euro-landene steg med 0,8 prosent i august, ifølge tall fra Eurostat.

Men: BBC World meldte nylig at forbruket i Frankrike sank i 3 kvartal i år. Ting tyder dermed på at detaljomsetningen synker.

Salgskutt

Svekket salg gir enda dårligere inntjening for næringslivet. Kostnadskutt og oppsigelser kan bli resultatet.

Ifølge svenske Konjunkturinstitutet tror flere og flere svensker på økt arbeidsledighet. Her i landet er arbeidsledigheten nå 3,3 prosent - mot 2,6 prosent på samme tid i fjor.

Det særnorske høye lønnsnivået kan holde optimismen og dermed forbruket høyt her på berget. Dette gjenstår å se.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer