<B>URIMELIGE VILKÅR:</B> Forbrukerrådet mener enkelte øresauksjoner ikke følger den norske finansavtaleloven. Foto: Bidit og Sommerauksjonen/ Per Ervland
URIMELIGE VILKÅR: Forbrukerrådet mener enkelte øresauksjoner ikke følger den norske finansavtaleloven. Foto: Bidit og Sommerauksjonen/ Per ErvlandVis mer

Forbrukerrådet mener du kan kreve pengene tilbake

Har du latt deg lokke av øresauksjoner som Bidit.eu og Sommerauksjonen.com, kan du muligens kreve pengene dine tilbake.

Det er nok mange som har gått på en smell etter å ha deltatt på øresauksjoner som Bidit.eu og Sommerauksjonen.com. En leser forteller oss at han ble trukket til sammen 1.170 kroner etter å ha lagt inn et par bud på en slik auksjon.

Øresauksjoner innebærer at at hvert bud du legger inn har en fast, lav verdi, gjerne noen få øre. Men et slikt øresbud koster mer enn det er verdt, gjerne opptil fem til ti kroner stykket, i noen tilfeller mye mer.

Når du legger inn et bud, teller en klokke ned til null. Hvis ingen har lagt inn et bud innen denne tiden, vinner du auksjonsrunden. Dersom noen andre legger inne et bud, starter tidtakeren på nytt.

Enkelte av disse auksjonene får deg også til å melde deg opp på en abonnementstjeneste, som gjør at du mottar et visst antall bud i måneden, sammen med en saftig regning.

Fem grunner til å holde seg unna

- I strid med finansavtaleloven

Forbrukerrådet har nå sett nærmere på auksjonsformen, og funnet ut at den faktisk kan være i strid med loven.

Forbrukerrådet viser til at på enkelte auksjonssider, som for eksempel Sommerauksjonen.com, kan det koste opptil 45 kroner å legge inn et bud som er verdt noen få øre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Å betale 45 kroner for å legge inn et bud på ti øre, vil kunne være urimelig etter avtaleloven, sier advokat Andreas Lange i Forbrukerrådet.

Han oppfordrer kunder som har måttet betale dyre summer for budene, til å kreve pengene tilbake.

- Kunder som føler seg lurt, vil kunne ha krav på å få pengene tilbake enten fra teleoperatøren eller kortselskapet. Er det betalt med kredittkort, kan kundene kreve pengene tilbake fra banken i henhold til finansavtalelovens paragraf 54b, sier Lange.

Vanskelig å klage

Det er ikke bare prisene som er problematiske med denne typen auksjoner.

Når det oppstår problemer, er det nemlig ikke lett å få tak i disse selskapene. Mange av disse auksjonene holder til på Malta eller Kypros, og eventuelle klager blir som regel behandlet der, ikke i Norge.

Forbrukerrådet påpeker at også på dette området operer øresauksjonene ulovlig.

- Dette er heller ikke tillatt. Norske kunder har rett til å få behandlet sine klager i Norge i henhold til Lugano-konvensjonen, sier Lange. Så kunder som føler seg lurt, kan fremdeles klage til Forbrukerrådet dersom auksjons- eller teleselskapene ikke ordner opp.

DINSIDE FØLGER SAKEN: