Forbrukerådet vil forby disse produktene

Inneholder hormonforstyrrende stoffer. Se listen her.

<b>ØNSKER FORBUD MOT 17 INNHOLDSSTOFFER I KOSMETIKK:</b> Forbrukerrådet ønsker forbud mot 17 stoffer med hormonforstyrrende effekt, som er vanlige i kosmetikk- og hudpleieprodukter. Du kan lett sjekke produktene du har på badet med Forbrukerrådets Hormonsjekk-app. Foto: Kristin Sørdal
ØNSKER FORBUD MOT 17 INNHOLDSSTOFFER I KOSMETIKK: Forbrukerrådet ønsker forbud mot 17 stoffer med hormonforstyrrende effekt, som er vanlige i kosmetikk- og hudpleieprodukter. Du kan lett sjekke produktene du har på badet med Forbrukerrådets Hormonsjekk-app. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forbrukerrådet har kontrollert innholdsstoffene i 3.000 kroppspleie- og kosmetikkprodukter, og funnet stoffer med hormonforstyrrende effekt i 1.244 av dem. Dette er 40 prosent av de testede produktene.

Forbrukerrådet vil ha et forbud mot 17 stoffer som står på EUs prioriterte liste over hormonforstyrrende stoffer.

Dette vil i så fall bety at alle de 1.244 produktene som i dag inneholder et eller flere av disse stoffene, vil bli forbudt omsatt i Norge.

Nøyaktig hvilke produkter dette er, kan du selv sjekke ved bruk av Forbrukerrådets nye app Hormonsjekk, eller via nettsiden hormonsjekk.no. Du kan se eksempler på noen av de aktuelle produktene i listen nedenfor.

– Hva gjør Forbrukerrådet for å få fortgang i saken om et forbud mot disse 17 stoffene?

– Vi legger press på norske myndigheter for å få en strengere regulering på plass i EU, samt for å få dem til å vurdere et særnorsk forbud som går enda lenger enn det danskene har fått til. I Danmark er stoffene propylparaben og butylparaben forbudt i produkter rettet mot barn under tre år. Vi krever i tillegg en politisk handlingsplan for en giftfri hverdag etter mønster fra Sverige og Danmark, sier forbrukerpolitisk direktør Audun Skeidsvoll til DinSide.

Finnes overalt

Norge omfattes av EUs kosmetikkforordning. Norske myndigheter har ikke vedtatt noen egne nasjonale forbud, slik som danskene har gjort.

– Forbrukerrådet ønsker å forby alle de 17 stoffene i kosmetikk- og kroppspleieprodukter. I tillegg oppfordrer vi produsentene til å starte utfasingen umiddelbart, sier Skeidsvoll.

På Forbrukerrådets nye hormonsjekk.no finner du produkter som har både 3, 4 og 5 av disse stoffene i seg. Ved hjelp av hormonsjekk.no eller appen kan du gå inn og se hvilke produkter som inneholder ett eller flere av disse stoffene.

Ifølge Forbrukerrådet er det ingen spesielle produkter eller produktgrupper som skiller seg spesielt ut.

– Det er vanskelig å finne noe mønster. Hormonforstyrrende stoffer finner i alle typer produkter; dyre, billige, produkter fra apotek og dagligvare, parfymerienes produkter. De finnes i sjampo, såpe, sminke, hårstyling, kremer, barberskum osv, sier Skeidsvoll til DinSide.

Her er noen kjente produkter som får rødt lys av Forbrukerådet. Dersom det kommer et forbud mot de 17 hormonforstyrrende stoffene, som Forbrukerrådet ønsker, vil dette si at disse produktene må endres, eller de blir forbudt omsatt i Norge:

Røde produkter (Her er noen kjente produkter som får rødt lys av Forbrukerådet.)
ProduktAnt. hormonforstyrrende stoffer
Gillette Fusion Hydragel2
ICA shaving gel3
Nivea Double Effect Shower & Shave2
Veet Wax Strips Ansikt2
Botanics Purifying Face Scrub4
Cosmica Face Ansiktsvann N/Blan u/p2
Dermalogica Exfolating Body Scrub3
Blistex Lip Relief Cream1
Nivea Pearly Shine1
Mentholatium Lipbalm1
Botanics Smooting Eye Make Up Remover4
First Price Ansiktsrens2
Nivea Pure Cleansing Wipes1
Simple Cleansing Facial Wipes2
A-creme1
Anti-Dandruff Sjampo Classic4
Franck Provost Expert Shine Professional Shampoo2
Fruit Essence Vibrant Colour Sjampo2
Fluorid2
Dove Go Fresh Body Wash Grape & Lemon3
Lactacyd Flytende Hudvask u/p1
Nivea Creme Shower Soft1
Apobase Creme 440 g4
Cosmica Body Fuktighetskrem u/p2
Spenol2
Kilde: Forbrukerrådets hormonsjekk-app. Dette er vilkårlig valgte produkter, du kan sjekke hele listen hos hormonsjekk.no eller Hormonsjekk-appen


Slik kan du sjekke produktene selv

I forbindelse med at Forbrukerrådet har sjekket innholdsstoffene i mer enn 3.000 produkter som finnes på det norske markedet, har de også lansert en app som lar deg sjekke hvorvidt et aktuelt produkt inneholder noen av de 17 aktuelle hormonforstyrrende stoffene.

Du kan bla deg gjennom listene, eller du kan skanne strekkoden på de aktuelle produktene du vil sjekke, og dermed få svar på om produktet er ok, eller om det inneholder hormonforstyrrende stoffer.

Skann strekkoden og få svar på om produkter er ok, eller om det inneholder et av de 17 stoffene som Forbrukerrådet vil ha forbud mot. Foto: Kristin Sørdal
Skann strekkoden og få svar på om produkter er ok, eller om det inneholder et av de 17 stoffene som Forbrukerrådet vil ha forbud mot. Foto: Kristin Sørdal Vis mer


Vi har testet appen på diverse produkter i baderomshyllene våre, og vi synes at appen fungerer veldig bra. Grønt lys for de produktene som er helt uten noen av de 17 aktuelle stoffene, og rødt lys for de som inneholder ett eller flere av de 17. Ved rødt lys får du også opplysninger om hvor mange av de 17 stoffene som befinner seg i det aktuelle produktet, og hvilke stoffer det dreier seg om. Du kan også få informasjon om de aktuelle stoffene og hva de gjør.

De som ikke står i listen

Vi fant også endel produkter i vårt baderom som ikke er blant de 3.000 produktene som Forbrukerrådet har testet, og som appen dermed ikke kan gi informasjon om. Der får du muligheten til å registrere produktet selv, og du må da selv registrere alle opplysninger, som innebærer å taste inn produsent og produktnavn, og krysse av for de eventuelle risikostoffene fra produktets innholdsdeklarasjon. Dette er litt tungvint, og krever endel finlesing av innholdsdeklarasjonen og kryssjekking opp mot farelisten. Kan du farelisten på rams, er det selvsagt lettere.

Appen er et godt hjelpemiddel for å ta de rette valgene i butikken. Det er ikke alltid like lett å skulle huske på hvilke innholdsstoffer man bør holde seg unna, og det er ikke alltid like lett å lese innholdsdeklarasjonen, da dette gjerne står med svært liten skrift.

Dersom du får treff i arkivet, får du grønn eller rød skjerm for om det er ok eller ei - og det greier de fleste å tyde. Dersom du ikke får treff på produktet du skanner, har du mulighet til å sjekke innholdsdeklarasjonen opp mot en liste med de betenkelige stoffene, som er tilgjengelig via appen.


Cocktail-effekt?

Kosmetikklovgivningen ligger under Miljøverndepartementet. Ifølge NOU nr. 9, 2010, viser departementet blant annet til at EUs vitenskapskomité for forbrukerprodukter og den norske vitenskapskomiteen for mattrygghet har konkludert med at metylparaben og etylparaben er trygge å bruke som konserveringsmidler i kosmetikk opp til den konsentrasjonen som er tillatt.

"For propyl-, isopropyl, butyl- og isobutylparaben foreligger det ikke tilstrekkelig informasjon til å gjøre en tilsvarende vurdering70, 71. Vurderingene tar ikke hensyn til potensialet for eventuelle samvirkende effekter mellom ulike hormonforstyrrende stoffer. EUs kosmetikkdirektiv tillater at ovennevnte parabener anvendes i konsentrasjoner opp til 0,4 prosent hver for seg og 0,8 prosent som blandinger." (sitat fra NOU 9: 2010)

Dette er Forbrukerrådet sterkt imot. Audun Skeidsvoll, forbrukerpolitisk direktør i Forbrukerrådet, er bekymret for det forskere kaller ”cocktail-effekten”.

– Det er kanskje ikke en skadelig mengde i et enkelt produkt, men når en ser på summen av alt man får i kroppen, kan det fort bli en skadelig mengde, sier Skeidsvoll.

Han etterlyser en føre-var-holdning.

– Forskerne er uenige om hvilke virkninger stoffene har, men vi mener at denne tvilen bør komme forbrukerne til gode. Skal vi fortsette som før, må bransjen påvise at stoffene de bruker er uten fare, mener Skeidsvoll.

Ifølge NTB og Dagbladet er Ingrid Standal, direktør i Kosmetikkleverandørenes forening (KLF), sterkt kritisk til Forbrukerrådets nye Hormonsjekk-applikasjon. Hun mener den er i strid med norsk lov, og ønsker den fjernet.


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!