Forbered huden på solen

Sommer er for mange synonymt med lange dager i solen og brune kropper. Hvis dette er planen din bør du forberede huden allerede nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis du vil bruke mye tid i solen i sommer bør du starte forberedingen nå. Svenske Expressen gir noen tips til hvordan huden din kan sette pris på soleksponeringen.

Peeling
Du bør få huden så jevn som mulig. Med jevn hud blir du også jevnere brun. Til kroppen bør du bruke en grov peeling, mens du bør bruke en mildere og mer skånsom til ansiktet. Målet med peelingen er å skrubbe vekk de døde hudcellene for å gi plass til nye og friske celler.

Fuktighet
Huden bør være myk før du utsetter den for soling. Da må du gi den masse fuktighet. Smør deg inn jevnlig og bruk en kraftig hudkrem eller kroppsolje. Vær spesielt nøye med huden i ansiktet. Dersom du kombinerer fuktighetskremen med en fuktgivende ansiktsmaske blir huden ekstra lykkelig.

Solkrem
Ta det rolig i begynnelsen. Husk at selv om det er fristende å droppe solkremen for å bli brun fort, øker du da risikoen for solbrenthet og dermed også hudkreft. I begynnelsen av sommeren er ikke huden vant til solen, og du bør dermed benytte deg av en sterkere solfaktor. Smør deg gjerne inn en times tid før du skal ut i solen, slik at kremen går ordentlig inn i huden. Hvor sterk solfaktor du bruker, kommer an på hvor du er, når du er ute og hvor brun du er. Selv om du bruker en sterk solkrem, blir du brun. Forskjellen er at det tar litt lengre tid. Til gjengjeld slipper du å bli rød. Når grunnfargen begynner å komme, kan du minske solfaktoren. Men husk at du må ha solkrem uansett hvor brun du er!

Øk pigmentproduksjonen
Du kan investere i produkter som styrker cellenes naturlige motstandskraft ved å stimulere hudens pigmentprosess. Da tåler huden mer sol, og du reduserer risikoen for å bli brent. Brunfargen blir dessuten jevnere og varer lengre når pigmentene og fuktnivået i huden øker.

Dropp solariet
Med hvite vinterben kan det være fristende å ta seg en tur i solariumet før du henter fram skjorts eller korte skjørt. Men dersom du tror at du blir fortere brun i solen etter bruk av solariet, må du tro om igjen. Solariumlyset er annerledes enn det naturlige sollyset og gir dermed ingen beskyttelse mot den vanlige solen. Av samme grunn vil ikke den naturlige solingen ”fortsette” bruningsprosessen fra det kunstige lyset. Solariumet gir en annen brunfarge enn solen. Det smarteste er å la være å gå i solariumet. Dersom du synes det er pinlig å møte likblek opp på stranden, bør du heller prøve brun-uten-sol-produkter.

Kilde: Expressen

Mozon.no, 20.05.2005