Forbered deg på selvangivelsen

Vil du sjekke tallene om en uke, har du tre muligheter.

Det er flere muligheter for kontroll og levering av selvangivelsen. Denne uken kan du finne frem det du trenger. Foto: Per Ervland
Det er flere muligheter for kontroll og levering av selvangivelsen. Denne uken kan du finne frem det du trenger. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De første selvangivelsene blir sendt ut den 22. mars, og fra og med tirsdag 23. mars kan du se og levere selvangivelsen på nettet. Du trenger imidlertid riktig verktøy for å få logget deg inn til tallene.

Mer om elektronisk skatteoppgjør hos Skatteetaten

1: Du kan sørge for å ha PIN-kodene fra Skatteetaten. For å sjekke selvangivelsen på skatteetaten.no trenger du PIN-koder som tidligere har blitt sendt ut fra Skatteetaten.

Nye koder kan bestilles på skatteetaten.no/pin, eller ved å sende en tekstmelding med kodeordet PINKODER og fødselsnummeret ditt til 02111. Husk at fødselsnummer består av 11 siffer, slik at du ikke bare sender personnummeret ditt eller fødselsdato.

2: Hvis du er registrert som bruker av MinID, trenger du ikke PIN-koder. Da vil du få tilsendt engangspassord til mobiltelefonen din hver gang du trenger tilgang til sidene. For å bli bruker, må du imidlertid bruke PIN-kodene du har fått av Skatteetaten

Innlogging til MinID finner du her.

Du visste kanskje ikke at dette kan være løsningen for å sjekke og levere selvangivelsen? Foto: Norsk Tipping
Du visste kanskje ikke at dette kan være løsningen for å sjekke og levere selvangivelsen? Foto: Norsk Tipping Vis mer


3: Buypass ID kan også benyttes som innlogging i Altinn. Dette er en personlig, elektronisk ID, som kan benyttes for identifisering, signering og betaling. ID-en kan være lagret på et Buypass Smartkort, som spillerkortet fra Norsk Tipping, eller i en mobiltelefon.

Les mer om dette på www.buypass.no.

Klarer du ikke vente?

Du vil ifølge Skatteetaten ikke finne selvangivelsen din på nettet før til neste uke. Men klarer du ikke vente på tallene, kan du regne ut ganske nøyaktig hva som venter deg til sommeren.

Som Skatt.no påpeker - det eneste du trenger er en oversikt over hva du tjente i fjor og hvor mye skatt som ble betalt på forskudd. Lønns- og trekkoppgavene skal du nå ha fått fra banken og arbeidsgiveren din. Totalt vil disse oppgavene gi deg det samme bildet som Skatteetaten får.

Lønns- og trekkoppgaven sier deg også hvor mye du har forhåndsbetalt i skatt. Dersom du har flere arbeidsgivere, må du legge sammen tallene fra de ulike oppgavene. Legger du sammen det du har i lønnsinntekt samt ulike renteinntekter og eventuelle andre inntekter, så har du det du trenger for å beregne hvem som skylder penger - deg eller Skatteetaten.

DinSide har en kalkulator som forteller deg hvor mye du skulle betalt i skatt i 2009. Her taster du inn beløpene du har samlet på de ulike postene, og kalkulatoren vil regne skatten ut for deg.

>>>Skattekalkulator 2009


En slik kalkulator finner du også på Skatteetatens hjemmesider.

Beløpet du får til svar, er altså det du skulle ha betalt i skatt for 2009. Så må du sammenligne dette tallet med hva du faktisk har betalt allerede for å finne ut om du har en fet eller mager sommer i vente.

Er det noe vi har glemt? Tips andre i debatten under!

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!