Snart kan du se fjorårets tall fra skatteetaten - hvis du er forberedt med koder og passord i orden. Foto: Per Ervland
Snart kan du se fjorårets tall fra skatteetaten - hvis du er forberedt med koder og passord i orden. Foto: Per ErvlandVis mer

Forbered deg på selvangivelsen

Vil du sjekke tallene til uken, har du flere muligheter.

De første selvangivelsene blir sendt ut den 22. mars, og fra og med onsdag 23. mars kan du se og levere selvangivelsen på nettet. Du trenger imidlertid riktig verktøy for å få logget deg inn til tallene.

Mange nordmenn får ikke lenger selvangivelsen i posten fordi de har bedt om elektronisk skatteoppgjør. Uansett om du tilhører denne voksende gruppen eller ikke, kan du også ta en titt på selvangivelsen på internett - før den ligger i postkassen din.

Mer om elektronisk skatteoppgjør hos Skatteetaten

Følgende nettadresser vil lede deg til tallene for 2010 når de er klare:
Skatteetaten.no
Altinn.no
Minside.no

1: Svært mange nordmenn er nå registrert som brukere av MinID. Hvis du er registrert som bruker, trenger du ikke PIN-koder, men du må huske passordet ditt, eller opprette et nytt. Så vil du få tilsendt engangspassord til mobiltelefonen din hver gang du trenger tilgang til sidene. For å bli bruker, må du imidlertid bruke PIN-kodene du har fått av Skatteetaten.

Innlogging til MinID finner du her.

Du visste kanskje ikke at dette kan være løsningen for å sjekke og levere selvangivelsen? Foto: Norsk Tipping
Du visste kanskje ikke at dette kan være løsningen for å sjekke og levere selvangivelsen? Foto: Norsk Tipping Vis mer


2: Buypass ID kan også benyttes som innlogging i Altinn. Dette er en personlig, elektronisk ID, som kan benyttes for identifisering, signering og betaling. ID-en kan være lagret på et Buypass Smartkort, som spillerkortet fra Norsk Tipping, eller i en mobiltelefon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les mer om dette på www.buypass.no.

3: Har du ikke tilgang til løsningene over, må du ha PIN-kodene fra Skatteetaten klare. For å sjekke selvangivelsen på skatteetaten.no trenger du PIN-koder som tidligere har blitt sendt ut fra Skatteetaten.

Nye koder kan bestilles på denne adressen hos Skatteetaten, eller ved å sende en tekstmelding med kodeordet PINKODER og fødselsnummeret ditt til 02111. Husk at fødselsnummer består av 11 siffer, slik at du ikke bare sender personnummeret ditt eller fødselsdato.

>>> Dette bør du også sjekke før neste uke!

Klarer du ikke vente?

Du vil ifølge Skatteetaten ikke finne selvangivelsen din på nettet før til neste uke. Men klarer du ikke vente på tallene, kan du regne ut ganske nøyaktig hva som venter deg til sommeren.

Det du trenger for å gjøre dette, er en oversikt over hva du tjente i fjor og hvor mye skatt som ble betalt på forskudd. Lønns- og trekkoppgavene skal du nå ha fått fra banken og arbeidsgiveren din. Totalt vil disse oppgavene gi deg det samme bildet som Skatteetaten får.

Lønns- og trekkoppgaven sier deg også hvor mye du har forhåndsbetalt i skatt. Dersom du har flere arbeidsgivere, må du legge sammen tallene fra de ulike oppgavene. Legger du sammen det du har i lønnsinntekt samt ulike renteinntekter og eventuelle andre inntekter, så har du det du trenger for å beregne hvem som skylder penger - deg eller Skatteetaten.

DinSide har en kalkulator som raskt gir deg svar på hvor mye du skulle betalt i skatt i 2010. Her taster du inn beløpene du har samlet på de ulike postene, og kalkulatoren vil beregne din skatt.

>>>Skattekalkulator 2010


En slik kalkulator finner du også på Skatteetatens hjemmesider.

Beløpet du regner ut, er det du skulle betalt i skatt for 2010. Så må du sammenligne dette tallet med hva du faktisk har betalt allerede for å finne ut om du har en fet eller mager sommer i vente.

Er det noe vi har glemt? Tips andre i debatten under!