Forbered deg med aromaterapi

Kulda har fortsatt ikke angrepet oss for fullt, men regn og vind viser at høsten er godt på vei. Vil du slippe influensa og forkjølelse? Hva med aromaterapi?

Kuldegrader, snø, lite solskinn og influensa... De færreste blir lykkelige av å høre om det, og enda verre er det å vite at vi nærmer oss tiden for akkurat dette. For å forberede deg tilstrekkelig, gir nettstedet Aworldofaromatherapy.com noen tips til hvordan du kan bruke aromaterapi som forebyggelse før vinteren.

Først og fremst bør du ta vare på deg selv. Spise riktig og nok, trene tilstrekkelig og slappe av. Men uansett hvor godt du passer på deg selv, er du i fare for å bli smittet av kolleger, barn eller venner. For å forebygge mot dette, bør du bruke medisiner med naturlig forkjølelsesmiddel, som eteriske oljer og urtete. Urteteer hjelper ikke bare mot sår hals, de varmer deg og forhindrer forkjølelse og influensa.

I forbindelse med at du drikker urtete, kan eteriske oljer hjelpe deg å slappe av og rengjøre luften i rommet. Noen gode oljer du kan ha for slike anledninger er eucalyptus og tea tree.

Det er forskjellige måter å bruke disse oljene på, men for behandling mot forkjølelse og influensa, anbefales følgende:

 

  • Ta ti dråper med eterisk olje i badekaret, og ligg i badet i femten minutter.
 

  • Masser halsen og brystet med eterisk olje fortynnet i vegetabilisk olje.
 

  • Innhaler oljen (dette anbefales ikke for astmatikere).
 

Hvis symptomene vedvarer, eller hvis forkjølelsen eller influensaen ser ut til å komme tilbake, sjekk med din fastlege. Hvis ikke kan du bruke tipsene ovenfor og nyte sesongen.

Hva er aromaterapi?
Aromaterapi er bruk av eteriske- og naturlige oljer for å bedre fysisk og psykisk velvære, og brukes ofte ved massasje. Effekten av oljene er bra for hud og hår, aromaen hjelper for humøret, du får en god følelse i kroppen og et bedret immunforsvar.

Eteriske oljer kan tar opp på flere måter. De vanligste er å spre lukten i rommet ved hjelp av en lampe, ta det opp gjennom huden i et bad eller ved massasje, eller det kan innhaleres. De eteriske oljene kan også brukes i produkter som sjampo, parfyme, badesalt, såpe, tannkrem, og lignende, og i telys, luftforfrisker og andre gjenstander du bruker i hverdagen.

Ifølge nettsiden www.aromacreative.se er det tre hovedgrupper av eteriske oljer:

 

  • De oppfriskende og inspirerende oljene som gjør deg glad og lett til sinns. Oljene appelsin, sitron, peppermynte og kamfer ligger i denne gruppen.
 

  • De harmoniserende, balanserende oljene som løser opp spenninger og stimulerer fantasien. Geranium og ylang-ylang er i denne gruppen.
 

  • De avslappende oljene som gjør deg rolig og øker kreativiteten. Disse er utmerkede oljer i forbindelse med meditasjon, og blant andre kvann og kanel har denne effekten.
 

Parfymerte oljer er ikke det samme som eteriske oljer, da parfymerte oljer inneholder kjemikalier, og dermed ikke er naturlige.

Før du bruker en eterisk olje på huden, må den blandes ut med vegetabilisk olje. Den naturlige eteriske oljen er altfor konsentrert, og har for sterk aroma til at det hjelper deg.

Historien
Grunnlaget for aromaterapi ble lagt for tusenvis av år siden, og bruken av naturlige oljer kan dateres tusen år tilbake i tid. Noen av de første til å bruke aromatiske planter for velvære var kineserne, som brukte det i religiøs sammenheng. Også Egypt var tidlig ute, og de brukte blant annet olje når de balsamerte de døde. Grekerne lærte mye av egypterne, og Hippocrates - ”legekunstens far” - prøvde det ut i både aromatiske og medisinske studier. Da Svartedauden herjet på 1300-tallet, er det hevdet at flere unngikk smitte på grunn av deres konstante kontakt med aromatiske planter. Først på 1900-tallet ble ordet aromaterapi tatt i bruk, og kunnskapen om eteriske oljer har økt gjennom tidene.

 

Mozon.no, 16.09.2004