Ikke overdriv treningsmålene dine. Da blir du bare stressa. Foto: Colourbox.com
Ikke overdriv treningsmålene dine. Da blir du bare stressa. Foto: Colourbox.com Vis mer

For travel til å trene?

At du har problemer med å finne tid holder ikke som unnskyldning for ikke å trene.

Publisert
Sist oppdatert

Mange, både med og uten barn, og med og uten travle jobber, rammes av den berømte tidsklemma. Og de færreste av oss er så heldige at vi får betalt for det når vi trener. For folk flest blir dreier det seg om å oppnå den perfekte balansen mellom trening, arbeid, familie og det sosiale livet.

Og den kan som oftest by på problemer. Her er noen tips til de som stadig ender i ubalanse, der treningen ofte blir nedprioritert.

Jeg kan ikke trene fordi…
Sommerens beste treningstips

Planlegg

Du trenger ikke legge opp et treningsprogram med faste tider og dager helt fram til jul, men litt halvveis planlegging kan gjøre mye det og. Vær klar over hvilke mål du har, og bestem deg for hvilket intensitetsnivå du skal legge på før hver trening. Da blir treningen mye mer effektiv.

Men være fleksibel

Selv om du bør ha oversikt over når du skal trene, må du også være fleksibel. Det kan hende du må forandre planer på grunn av været, møter, syke barn, familie osv. Hvis du takler at uforutsette ting kan dukke opp, blir det lettere å seg rolig og avslappet i slike situasjoner.

Ikke stress, det kan jo hende du kan få trent på en annen tid av døgnet?

Planlegg restitusjonsfasen

I stedet for å bli stressa over at du ikke får trent på fem dager fordi du blir sendt på en jobbkonferanse i utlandet, kan du heller legge inn en restitusjonsfase i disse dagene. Tren heller litt ekstra dagene før du reiser, og da vil kroppen ha godt av noen dager med hvile.

Kaffe mot støle muskler

Ikke overdriv

Treningen skal ikke overdrives, og sørg for at du ikke har hundre baller i luften og mange andre avtaler samtidig som du har et strengt treningsregime. Det vil gå utover kvaliteten på treningen.

Trener seg syke og slitne

Realistiske mål

Ikke overdriv målene dine. Det er mye bedre å sette seg et mål som er litt under det du tror er gjennomførbart, for da er sjansene større for at du klarer å oppnå de. Det er bedre å sette seg moderate, gjennomførbare og realistiske mål, enn å gå rett på trynet fordi du har satt deg et alt for hårete mål.

Målene må matche tiden din

Hvis du har satt deg noen treningsmål er det viktig at disse lar seg realisere innenfor den tidsrammen du har. Hvis du bare kan trene noen få timer i uken, burde du ikke ha planer om å løpe en maraton i høst.

Hvordan er motivasjonen din?

Vær ærlig med deg selv – hva er den virkelig årsaken til at du trener? Er det livsstilen din, gjør du det av spesifikke helseårsaker eller fordi du skal konkurrere eller vinne noe? Det er forskjellige metoder å oppnå hvert av disse målene.

Du må finne ut på hvilken måte trening passer inn i livet ditt, og holde ting i perspektiv.

Til og fra jobb

Hvis du har problemer med å få tid til å trene, bruk heller veien til og fra jobb til å få opp pulsen. Enten kan du gå, sykle eller jogge hele veien, eller kjøre et lite stykke og bruke kroppen den siste delen.

En sprek dag på jobb

Mindre reising

Noen kan kanskje kutte ned på tiden de bruker til og fra jobb. Hva med hjemmekontor når du har mulighet?

På slike dager bruker du mindre tid på å sitte i bilen eller ta offentlig kommunikasjon, og du har mulighet til å bruke tiden du har til overs til å trene.

Fleksitid på jobb

Mange arbeidsgivere er fleksible i forhold til når du kommer og drar fra jobben. Da kan det være mulig å få til en treningsøkt på morgenene før jobben. Eller kanskje du kan dra ut en tur i lunsjen? Det gjør deg dessuten mer produktiv resten av dagen.

Sunn og blid med fleksitid

Del opp treningen

Istedenfor å bli frustrert over at du ikke får trent en hel time av gangen, kan du heller dele opp treningen i mindre bolker. Du kan trene en halv time av gangen et par ganger i uken, og heller vente med de lengre treningsøktene til helgen.

Intervaller er best trening

Tren på morgenen

Ja, det er fryktelig tungt å trene tidlig på morgenen, men da gjør det ikke noe om uforutsette ting dukker opp midt på dagen, for du har jo trent alt!

Våkn opp!

Vær organisert

Skal du trene etter jobb i morgen, pakk treningsbagen i kveld.

Da slipper du å stresse rundt på morgenen og lete etter ting du ikke finner.

Familiedag

Føler du at du har for liten tid til familien? Planlegg en familiedag samme dag som du har en restitusjonsdag.

Be om støtte

Hvis familien, arbeidsgiveren din eller vennene dine begynner å bli lei treningsopplegget ditt, fortell dem heller om hvilke mål du har. Da blir det lettere for dem å forstå hvorfor du er borte så mye.

Kilde: Sportsmedicine.about.com

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer