For tidlig vannavgang ved graviditet

Til deg som er gravid: Uansett,hvis du merker at det kommer mer væske enn du er vant til, og du tror det stammer fra skjeden, så må det sjekkes opp, skriver Gro Nylander.

Dersom fostervannet begynner å lekke før 37 uker, altså 3 uker før fullgått svangerskap, kalles det for tidlig vannavgang eller PROM (Premature Rupture Of Membranes). Ofte er man ikke i tvil, det nærmest plasker klar eller hvitlig, blakket, væske. Men av og til kan det være vanskelig å være sikker.

På grunn av de forandrende trykkforholdene hender det at man kan lekke litt urin uten å være klar over det. Rikelig utflod kan også forveksles med fostervann. Og av og til kommer det en væske som ligner, uten at man kan fastslå hva det er, og uten at det er hull i fostersekken. Sekken består av to lag, så i blant det kan være at det ene laget ryker mens det andre holder, og at det kan sive noe fra mellomrommet. Det kalles falsk vannavgang.

Uansett, hvis du merker at det kommer mer væske enn du er vant til, og du tror det stammer fra skjeden, så må det sjekkes opp! Jo tidligere i svangerskapet det skjer, desto alvorligere kan det bli. Det at vannet er gått, kan sette i gang fødselen, og det er ikke gunstig dersom det er lenge igjen til termin. Les mer om det under For tidlig fødsel .

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vanligvis går det greit å stille diagnosen på sykehuset. I blant er diagnosen åpenbar, det som lekker både lukter og ser ut som fostervann. Andre ganger er det vanskeligere, og vi bruker indikator sticks , ser på væsken i mikorskop eller lyser med et smalt rør inn gjennom livmorhalsen for å se om fosterhinnene er intakte med rikelig fostervann bak.

Fødsel hvis etter 34 uker
Dersom vannet går før 37 uker, men etter ca. 34 uker, er det best at barnet fødes i løpet av et døgn eller to. Skjer det tidligere, må man vurdere individuelt om det er best for barnet å bli i livmoren for å modnes, eller om det er tryggest for det å komme ut. Jo tidligere fødsel, desto større risiko for problemer for barnet. På den andre siden kan tidlig vannavgang føre til infeksjon av livmoren og alt som er i den, fordi veien nå er åpen opp for bakterier.

Dersom vannet går tidlig, blir du lagt inn på sykehus, og må stort sett ligge til sengs. Sykehuset tar imot deg med en vanlig sjekk, ultralydundersøkelse av barnet, fostervannsmengden og morkaken. Det gjøres også en gynekologisk undersøkelse så sterilt som mulig for ikke å føre inn unødige bakterier. Det tas prøve av det som måtte finnes der av bakterier, så vel som andre prøver. Stadig oftere behandles tidlig vannavgang med antibiotika for å forebygge infeksjon.

Vannavgang vil ofte føre til rier. Er det lenge igjen til termin, prøver legen å stoppe fødselen et døgn eller to, slik at barnet blir litt bedre forberedt og lungemodningssprøytene rekker å virke. Nyfødt-intensiv varsles og dersom det er tid til det, kommer noen fra denne avdelingen på besøk for å forberede foreldrene på hvordan det er å ha et for tidlig født barn. Så må naturen få gå sin gang. Dersom livmoren hindres i å kvitte seg med innholdet lenge etter at vannet har gått, kan det ende med en alvorlig infeksjon både av mor og barn.

Kan bli liggende på sykehus
Ofte blir det verken rier eller infeksjon, og da må kvinne bare bli liggende på sykehus til legene vurderer at barnet er modent nok til å komme ut. Hinner og navlesnor lager hele tiden nytt fostervann, i tillegg blir det vann ved at barnet tisser. Dersom ikke alt vannet renner rett ut, vil ikke barnet bli liggende tørt. Det trenger litt fostervann for å bevege seg og for å kunne øve seg på å puste.

Det hender en sjelden gang at hinnene trutner , eller hva det nå er som skjer, slik at lekkasjen stopper. Mange kvinner blir sendt fra det lokale sykehuset til region- eller sentralsykehus dersom det er fare for en svært tidlig fødsel. Etter som tiden går, hender det at kvinnen kan tilbakeføres til lokalsykehuset hvis alt er rolig, og fordi fosteret er blitt såpass gammelt at man har utstyr til å ta hånd om det lokalt.

Gro Nylander, mozon.no 29.05.2001.