For sent for blomsterløk på tilbud?

Nå gir hagesenterne opp og selger blomsterløk til halv pris. Men i strøk med kalde vintre vil de fleste gi liten glede.

Det spørs jo hvor du befinner deg. I innlandet hvor det er kalde vintre og ofte lite snø vil det nå være for sent å plante påske- og pinseliljer, hyasinter, perleblomst, krokus, snøklokker og snøstjerner med mindre man vinterdekker løkene ualminnelig nøye.

De nevnte plantene trenger noen uker til å etablere seg før de utsettes for tæle.

Langs kysten i Sør-Norge, hvor det sjelden blir mange kuldegradene, vil de nevnte løkene stadig kunne plantes på vanlig måte.

Forfølgelsesrittet

Hver høst følger tusenvis av gjerrige hageeiere nøye med hver gang de passerer et hagesenter: Kommer opphørssalget snart? Blomsterløker kan stort sett ikke lagres til neste år. De som ikke blir solgt i løpet av høsten må kastes.

Og nesten uansett hvor billig de selges, er det vanskelig å selge blomsterløker når snøen begynner å legge seg. En god del løker (bl.a. tulipaner) egner seg godt for driving inne, men bare de aller ivrigste og mest optimistiske hageeierne graver vekk snøen for å plante løker ute i desember.

Den siste uken i oktober mistet hagesenterne motet og satte ned prisen til det halve. Det er fort gjort å bruke mange hundre kroner på blomsterløker, og nå er det tilsvarende mange hundrelapper å spare. Kanskje, hvis du gjør det riktig.

Tulipaner er "safe"

Tulipanløker har ikke det samme behovet som mange av de andre høstløkene for å utvikle et rotsystem før kulden setter inn. Tulipaner kan du altså stadig plante, selv i innlandet.

Det finnes forøvrig et større utvalg av tulipaner nå enn for få år siden. Blant annet er det korte, botaniske sorter ("ville" tulipaner) som blomstrer svært tidlig og ofte er eksotiske og vakre.

Påskeliljer et sjansespill

Får man tak i noen svært billige løker, kan man jo også ta sjansen på å plante andre sorter. Men det er da viktig å


  • Plante dem ihvertfall like dypt som det er angitt på pakken
  • Dekke jorden over mer omhygglig enn man pleier å gjøre med roser og stauder. Bruk løv, bark, torv og/eller bygningsmatter.

Selv med disse forholdsreglene er man ikke garantert sukess. For det første kan mange løker være ødelagt av å stå i mange uker i varmen i butikkene. For det andre vil en lang kuldeperiode kombinert med lite snø kunne slå en strek over alle påskelije-planer.

Men får man en mild vinter, slik som forrige, og får man en del tidlig snø, vil ihvertfall noen av påskelijene dukke opp til våren.

Det samme gjelder andre vårblomster, slik som krokus, perleblomst og snøstjerner.