For sent å kjøpe aksjer?

Børsen steg 5,5% torsdag, eller mer enn innskuddsrenten i fire år. Kan du stadig kjøpe?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er lite jubel på Oslo børs, for etter 5. februar 1999 er det ikke lenger noen som handler der. Eventuell jubel skjedde torsdag kveld, på barer i området rundt rådhuset og Aker Brygge. De litt eldre, som skulle komme edru hjem til middag, unnet seg kanskje i stedet en tur innom bilforhandleren på veien hjem.

Fire års sparing

På én dag - torsdag 7. mai - var børsen i en periode oppe i en kursstigning på 5,5%, eller like mye som man får i avkastning på Sparekonto i Fokus bank på fire år.

Selv de som er livredde for risiko kjenner i en slik situasjon grådigheten røske litt i mellomgulvet: - Kan jeg kjøpe aksjer nå, eller er oppgangen over for denne gangen?

Les også: Nå blir fondene billigere

Du får ikke utbetalt avkastningen

Avkastningen på en aksje er selskapets overskudd etter tap og renter og skatt og avskrivninger og nedskrivninger, fordelt på antall aksjer. Du får riktignok ikke utbetalt disse pengene, da de færreste selskaper deler ut hele resultatet som utbytte. Mange selskaper deler ikke ut utbytte i det hele tatt, men det skulle forsåvidt ikke gjøre noen forskjell: Pengene er aksjonærenes. Aksjonærene kan bestemme om de vil la bedriften beholde dem, eller om de har andre prosjekter der pengene kan kaste mer av seg.

Høyt forventet overskudd i forhold til pris

Men mens banken lover deg en viss avkastning, i hvert fall på fastrenteinnskudd, vet du aldri hva selskapenes overskudd blir. Selskapene selv oppgir noen ganger sine budsjettmål og meglerhusene forsøker å se inn i krystallkulen. På blant annet E24 oppgis disse anslagene som en del av brøken P/E. P er aksjeverdien i dag, E er antatt fortjeneste. Jo lavere dette nøkkeltallet er, jo "billigere" skal aksjen være.

SELSKAPP/E
Oceanteam0,36
Petrojack0,38
Petrolia Drilling0,51
Songa Offshore0,96
Northern Offshore1,12
Global Geo Services1,55
Jinhui Shipping and Tra..1,56
Scorpion Offshore2,08
Havila Shipping2,29
Northern Logistic Prope..2,36
TTS Marine2,67
Dockwise3,04
Prosafe3,44
Kitron3,45
Norwegian Property3,47
Eitzen Maritime Services3,59
Camillo Eitzen & Co3,92
Protector Forsikring4,29
NEAS4,33
Unison Forsikring4,35
Seadrill4,36
Clavis Pharma4,48
Sevan Marine4,48
Siem Offshore4,59
Deep Sea Supply4,68
Bjørge4,87
Simrad Optronics4,92
Golden Ocean Group4,96

(Artikkelen fortsetter under tabellen).

Men en svært lav P/E vil ofte bety at det henger forskjellige trusler over selskapet som ikke reflekteres direkte i nøkkeltallet. De "billigste" selskapene på børsen er oljerelaterte. Her kan det for eksempel tenkes at man har lån som snart skal reforhandles samtidig som markedet har tørket inn. Det kan ende med konkurser. Det gjelder for eksempel Oljeserviceselskapet Oceanteam Power & Umbilical, som hadde aller lavest P/E torsdag.

Hvordan handle aksjer? Les her

- Tre gode år

Vi ringer aksjestrateg Jørn Lyshoel i Nordea for å høre om det er for sent å kjøpe aksjer nå.

- Er man langsiktig, er det stadig en god tid å gå inn på, mener Lyshoel. Markedet begynner nå å se slutten på den økonomiske krisen. Man ser et vendepunkt i andre enden, og de neste tre årene kan det være svært interessant å ha aksjer.

- Hva med aksjene med lav P/E. De fleste er jo oljerelaterte, men også for eksempel Jinhua Shipping virker jo svært billig.

- Jinhua har noen gode, langsiktige kontrakter for skipene sine, men markedet tror nok befrakterne kommer til å kansellere mange av dem.

- Så markedet tror ikke på E-en i dette P/E-forholdet. Hva vil du generelt si om markedet - hvilke sektorer kan det lønne seg å gå inn i?

- Ser man på tidligere oppganger, er det gjerne de store, likvide selskapene som har gjort det best det første året. Dette er naturlig. Vi har fremdeles den verste delen av den økonomiske nedgangen foran oss. Markedet ser forbi denne og mot den oppgangen man tror kommer i realøkonomien om et år. Men i mellomtiden kan mange mindre selskaper får poblemer med å betjene gjeld. De får gjerne ikke refinansiert og de får ikke lagt ut aksjeemisjoner.

De større selskapene er gjerne mer solide.

Hva med Norsk Hydro? Det er et stort selskap og prises jo nå også til en relativt lav P/E - rundt ti?

- Norsk Hydro er et typisk konjunkturfølsomt selskap, og svært avhengig av utviklingen i aluminiumsprisene.

Følge innsiderne

Om du er styremedlem eller sitter i ledelsen av et selskap, er du innsider. Dine handler vil da meldes til Oslo børs, slik at andre aktører får greie på dem. Alle næringslivsaviser på internett melder løpende fra om slike meldepliktige handler, og flere analyser viser at det kan være lønnsomt å kjøpe når innsiderne kjøper og selge når de selger.

En oversikt finner du også på Oslo børs egne sider - sorter på Meldepliktig handel.

For eksempel ser vi at innsidere i Komplett kjøpte aksjer 7. mai.

Hva kjøper vi i dag?

Det er naturligvis stadig et godt råd å kjøpe aksjer i aksjefond. Før krakket ifjor hadde Odin og Skagen-fondene slått markedet i en årrekke. Kanskje gjør de det igjen.

Om du kjøper aksjer selv, bør du sitte med 6-10 selskaper. Ikke flere enn at du kan holde oversikten over dem. Samtidig vil selv en så liten portefølje - om ikke selskapene i den er i samme bransje og av samme type - teoretisk få med seg 90% av de gjennomsnittlige kursbevegelsene på børsen.

Du kan kjøpe aksjefondsandeler med noen få tusen sparekroner, mens du bør ha noe mer penger ved egenhandel. En børspost, som er det minste meglerne handler med, er gjerne på rundt 20.000 kroner. Skal du ha 6-10 bør du altså ha 150.000 - 200.000 kroner i markedet.

Og siden aksjer stadig plutselig kan falle i verdi igjen, bør heller ikke dette være alt du har av sparepenger. Forøvrig er det enkelt og morsomt å handle aksjer selv. Det er ikke vanskeligere enn å flytte penger mellom konti i nettbanken.

Hva kjøper vi ikke?

Det ringer noen fra et meglerhus, gjerne utenfor Norge, som ikke er registrert hos Kredittilsynet og skal ha deg til å kjøpe aksjer i utenlandske selskaper. Just say no. Kjøp bare aksjer av registrerte fondsmeglere (banken din har gjerne en egen, eller peker deg til en som er seriøs). Kjøp bare børsnoterte aksjer.

Det selges stadig strukturerte produkter. I sin enkleste form er de konstruert slik at du får med deg f.eks. all kursstigning på New York-børsen, men ikke kan tape mer enn avkastningen. Og så kan det bygges en rekke varianter over dette temaet. Just say no. Ikke kast bort din egen og bankens tid på orienteringsmøter.