For mye fisk øker brystkreft-risiko

Forskere her funnet ut at for mye fisk kan føre til brystkreft. Men ikke kutt ut fisken helt.

Forskerne har ikke ønsket mye oppmerksomhet rundt undersøkelsen. Grunnen til det er at fisk har så mange gode egenskaper. Forskerne er dermed redde for at folk vil velge bort fisken.

Fisk er viktig
Det er kvinner etter overgangsalderen som får økt brystkreftrisiko av store mengder fisk. Det er en stor undersøkelse fra Kræftens Bekæmpelse som viser dette. Studien er publisert i magasinet Nutrition and Cancer.

- Det er overraskende av sammenhengen er så klar. Men kun én annen studie peker i samme retning, og derfor bør resultatene bekreftes av andre undersøkelser før de kan brukes til å rådgi befolkningen. Det hører med i en vurdering av fisk er kilde til mange vitaminer og mineraler og kan forebygge hjertesykdom, sier forskningsmedarbeider Connie Stripp til danske Dagens Medicin.

Mer enn 23.000 kvinner deltok i undersøkelsen. Studien viser at kvinner som spiser mer enn 58 gram fisk om dagen har 47 prosent høyere risiko for brystkreft enn de som spiser mindre enn 25 gram fisk per dag.

Hva slags fisk det er og hvordan den er tilbredt spiller ingen rolle.

Kan være noe annet
- Vi har overveid om fettet i seg selv eller miljøgifter, som typisk opphoper seg i fettvev, spiller inn. Men det avkreftet både av resultatene i denne undersøkelsen og i en helt ny internasjonal studie, sier seniorforsker ved Kræftens Bekæmpelse, Anne Tjønneland, til Dagens Medicin.

Forskerne har registrert om kvinnene er overvektige, om de har brukt hormormidler, om de har barn, hvor mye alkohol de drikker, hvor lang utdannelsen deres er og flere andre faktorer som har betydning på risikoen for brystkreft.

- Men vi vet at de best utdannede spiser mer fisk, og det kan naturligvis være ukjente faktorer i deres livssil som gjør dem mer utsatt for brystkreft, sier Tjønneland til Dagens Medicin.

Mozon.no, 21.05.2005