For flaut med kondom

En av tre briter synes det er såpass pinlig å snakke med en ny partner om kondomer at de velger å droppe den, viser en ny undersøkelse.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Likevel sier en tredel av de 2.169 voksne som ble spurt av amerikanske Family Planning Association (FPA) at de angret på å ikke ha brukt kondom med en ny partner de hadde hatt, ifølge BBC News på nett.

Les også: - Kondom, kondom, kondom:

- Glemt generasjon

- Vi må finne ut av hvorfor det fortsatt er flaut å snakke om sex i det 21. århundre, når sex er så bredt skildret i britisk kultur, sier FPA-direktør Anne Weyman.

Weyman trekker spesielt frem godt voksne. Hun sier 30-40-50-åringer, som kan være svært trygge på å snakke om alt mulig annet i livene sine, likevel sliter med tanken på å snakke om kondomer. Det er denne gruppen hun gjerne vil se som målgruppe for sikker sex-kampanjer.

- 30+-åringene er en glemt generasjon. De fikk lite sex- og samlivsutdanning på skolen, men vokste opp i et økende seksualisert samfunn, sier hun.

- De har måttet finne trygghet til å snakke om kondomer selv og lære på den harde måten, sier hun.

En annen undersøkelse har vist at flere unge bruker kondom enn før:

- Samme i Norge

Sexolog Gro Isachsen sier til Mozon.no at usikkerhet ofte er årsaken til usikker sex.

- Tidligere undersøkelser har vist at nordmenn er av de som har mest sex uten kondom, så undersøkelsen stemmer dessverre svært bra også her i landet, sier Isachsen.

Hun seir mange forteller at de i utgangspunktet føler seg svært usikre i seksuelle situasjoner, spesielt når de skal ha sex med en ny partner. Da er det mange som har mer enn nok med å få alt til å fungere og spenningen til å stige, ifølge Isachsen.

- Mange synes det kan bikke helt over i fomling og er redde for at den gode spenningen skal forsvinne når de skal sette på et kondom. Mange er dessuten usikre på når de kan snakke om behovet for kondom og eventuelt å sette på kondomet, siden det da signaliseres et samleie som naturlig utgang, sier Isachsen.

Skolens ansvar

Sexologen mener det trengs mer og bedre opplæring i den gode seksualiteten og at dette er skolens ansvar.

- Ungdom trenger ikke bare lære hvordan kondomet beskytter og hvordan træ på et kondom, de trenger aller mest sikkerheten på seg selv som gode elskere og gode elskerinner. Dersom flere ble sikrere på seg selv i erotiske situasjoner og ble litt flinkere til å “forhandle” hva slags sex de kan tenke seg - og kanskje også hva som er god sex for dem, vil nok kondombruken øke, tror Isachsen.

Les også: Hvordan snakke med tenåringer om sex:

- Trygghet er en av de viktigste forutsetningene for god sex, og den er ikke der når en utsetter seg for risiko for seksuelt overførbare sykdommer, noen også for risiko for å bli uønsket gravid.

Et av rådene til FPA er å nærme seg emnet ute av soverommet, fri fra alt presset rett før man skal ha sex.

Les også: Advarer mot sex med eksen:

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!