Dongeri og fargesprakende klær bør unngås på jobbintervjuet. Det er personligheten din som er viktigst, forklarer karriereekspert Trude Kvammen Ekker. Foto: Coloubox
Dongeri og fargesprakende klær bør unngås på jobbintervjuet. Det er personligheten din som er viktigst, forklarer karriereekspert Trude Kvammen Ekker. Foto: Coloubox Vis mer

- For all del, ikke gå i dongeri!

Tenk nøye gjennom hvordan du kler deg når du skal på jobbintervju.

Publisert
Sist oppdatert

Det kan være en vanskelig oppgave å vite hvordan du skal kle deg til jobbintervjuet. Men det finnes noen uskrevne regler for hvordan en bør kle seg, nesten uavhengig av hvilken jobb man søker på.

Jobbekspert Trude Kvammen Ekker er daglig leder i karrieresenteret Emmali & Ekker og tidligere rekrutteringssjef i Orkla Brands Nordic. Hun har ett klart tips som de aller fleste som skal på intervju ikke bør unngå å få med seg:

- For all del, ikke gå i dongeri, sier hun.

Ekker synes dongeri blir litt for dagligdags og kan gi et inntrykk av at du rett og slett ikke bryr deg så mye om bedriften du ønsker å bli ansatt i.

- Går du i dongeribukse kan du oppfattes som om du viser lite respekt til dem du kommer til. Dongeri passer ikke inn i den formelle settingen et jobbintervju er, sier Ekker.

SYV TIPS: Gjør et godt inntrykk på jobbintervjuet
10 MYTER AVSLØRT: Bør du ha bilde av deg selv på cv-en?

Unngå fargerike klær

Karriereekspertens beste tips er å kle seg pent, men nøytralt. Fargerike klær retter gjerne søkelyset vekk fra det som er viktig; nemlig deg!

Trude Kvammen Ekker er daglig leder i karrieresenteret Emmali & Ekker
Trude Kvammen Ekker er daglig leder i karrieresenteret Emmali & Ekker Vis mer


- Det er viktig å kle seg i noe som er nøytralt og ikke for fargerikt. Klærne bør være litt diskré, fordi det er personligheten din som skal fremheves, ikke den visuelle støyen. Ta fokuset vekk fra klærne ved å unngå dype utringninger, store smykker og liknende, sier hun.

Et annet stalltips er å være nøye med håret.

Et velstelt, rent og fint hår er veldig viktig. Ikke prøv å være utagerende, sier Ekker.

Oppsøk arbeidsplassen på forhånd

Hvordan en skal kle seg til intervju vil avhenge av hvilken jobb det er snakk om.

- Det som alltid ligger i bunn når man skal ut i jobbintervju, er at man bør undersøke hvordan kulturen er der man kommer. Det vil være store forskjeller etter hvilke typer jobber man søker, sier Ekker.

Hun har selv erfart at det ikke alltid er lett å vite på forhånd hvordan en skal kle seg for intervjuet.

- Jeg husker selv mitt første jobbintervju, der jeg satt i resepsjonen kledd i drakt og silkeskjerf. Etter hvert fjernet jeg silkeskjerfet da jeg innså at det ikke passet stilen.

DinSide: - Hvordan skal man vite hvilken stil som passer for bedriften?

- Mange bedrifter har bilder på nettsidene sine som indikerer hvilken stil bedriften representerer. Du kan også dra til arbeidsplassen noen dager i forveien og snuse litt i resepsjonen, og se hvilke mennesker som jobber der.

Må være komfortabel

Selv om du kanskje må kle deg opp litt penere enn hva du vanligvis gjør, bør du passe på at du ikke føler deg ubekvem med klærne du går i. Det kan gi dårlig utslag på intervjuet.

- Det er viktig at man ser profesjonell ut, men at man samtidig føler seg hjemme i det man går i. Det må føles behagelig, ikke kunstig, sier Ekker.

Fredag fortalte DinSide at to store undersøkelser viser at svært mange ønsker å bruke briller for å se smartere og mer profesjonelle ut, for eksempel på jobbintervjuet. Dette er ikke et motetips jobbeksperten vil anbefale.

- I utgangspunktet bør man ikke bruke briller hvis man ikke trenger dem. Det kan føles kunstig å ta på briller bare for et jobbintervju. Det kan påvirke intervjuet negativt fordi det vil føles rart og ubehagelig i en setting der det er viktig å legge til rette for at man kan være seg selv, forklarer Ekker.

>> De mest trendy jobbene for ti år siden

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer