Foto: Per Ervland
Foto: Per ErvlandVis mer

Fondene du ikke hører om

Men flere og flere nordmenn har fått øynene opp for indeksfond.

Da nobelprisvinner og økonom Joseph Stiglitz besøkte Oslo i august la han ikke skjul på indeksfondenes fordeler, og mente det var enkelt å identifisere hovedgrunnen til at disse fondene ikke er mer populære:

- Indeksfondene er billige fond som gir lite penger tilbake til forvalterne.

Det bekreftes delvis av Kommunal Landspensjonskasse, som tilbyr mange indeksfond til norske sparere.

- Våre lave honorarer gir oss en begrenset mulighet til å betale kick-back til diverse rådgiver. Dette har nok gjort at disse i mindre grad anbefaler oss. Hos uavhengige økonomiske rådgivere ser vi imidlertid en meget klar tendens til at de i stadig større grad anbefaler våre produkter, sier Peder Ullevold, informasjonsrådgiver i Kommunal Landspensjonskasse (KLP).


Deres indeksfond rettet mot privatkunder ble raskt populære, også blant ansatte som jobber med pengeplasseringer.

Når blir du millionær? Finn det ut her

Anbefales av økonomer

Flere profilerte økonomer har tatt til orde for å investere penger i indeksfond fremfor i mer aktive fond.

- Det er veldig vanskelig å finne sterke resultater som viser at aktive forvaltere generelt klarer å slå sin egen referanseindeks. Det er altså lite som tilsier at det er verdt å betale ekstra for dette. Samtidig betyr det ikke at gode aktive forvaltere ikke finnes, sier professor Øyvind Norli ved Handelshøyskolen BI.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norli får støtte av professor Thore Johnsen ved Norges Handelshøgskole:

- En representativ forvalter kan ikke slå en indeks eller markedet. Det koster å forvalte, og forvalteren skal ha penger selv om han gjør det dårlig. Man skal spare billig og i et fond som ikke koster noe, et såkalt indeksfond, har han tidligere uttalt til DinSide.

Her finner du en liste over indeksfond

Nordmenn tar mye risiko

Nordmenn og dansker tar høyest risiko, mens svensker og finner er mer forsiktige. I alle nordiske land har sparing i kontanter økt i 2008. Det viser det nordiske sparebarometeret som Nordnet har lagt frem.

Til tross for at snittporteføljen for norske sparere ble redusert fra 169.000 kroner til 101.000 i løpet av 2008 klarte de norske sparerne seg bra i forhold til indeks og sine naboer i Norden. Verst gikk det med danskene som i snitt tapte nesten halvparten av sparepengene sine i 2008, melder Nordnet.

- Det er selvfølgelig gledelig at de norske sparerne har klart seg relativt bra i forhold til indeks og sine nordiske naboer i 2008. Det var også gledelig å se at norske privatpersoner ikke rømte børsen i 2008, men heller benyttet kursfallene til å kjøpe aksjer og aksjefond. Dette bidrar til å slå hull på myten om at privatpersoner alltid kjøper på topp og selger på bunn, sier Anders Skar, daglig leder i Nordnet Norge

Få mer ut av sparepengene - beste banker nå