Fond bedre enn bank

Aksjefondseiere som er deprimerte om dagen bør ta tiden til hjelp. Gevinsten på aksjefond de siste ti årene har nemlig vært høyere enn på banksparing.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Hadde du investert penger i aksjefond for fem år siden, ville du i snitt ha tapt tre prosent av innskuddsbeløpet ditt.

Men gjorde du øvelsen for ti år siden, kunne du i dag ha kost deg med en avkastning på svimlende 166 prosent.

For å si det slik: Tid er penger. Eller rettere sagt: Mye tid er penger.

Sikker yngling

Har du spart i 10 år, kan du smile.
Har du spart i 10 år, kan du smile. Vis mer

Til sammenligning har penger som har ynglet på markedets beste høyrentekonti de siste ti årene hatt en avkastning på nærmere 70 prosent.

Ingen av avkastningsgradene er inflasjonsjustert. Ifølge Statistisk Sentralbyrå har inflasjonen vært 23,6 prosent fra juli 1992 til juli 2002. Trekker du inflasjonen fra avkastningen, får du den reelle avkastningen i perioden.

Mer eller mindre

Tallene nevnt ovenfor er selvsagt gjennomsnittstall. Og avhengig av hvilket fond du valgte for ti år siden, har den akkumulerte avkastningen variert fra -11 til 900 prosent.

I lenken ovenfor kan du se hvilke fond som har klart seg best og dårligst det siste året og de siste tre, fem og ti årene.

I forrige uke uttalte direktør Bernt Zakariassen i Verdipapirfondenes forening følgende:

"På lang sikt er aksjefond en god investering. Men i perioder er fem år ikke lang nok tidshorisont - slik vi opplever nå. Men det er ikke første gang i historien at det er en slik nedgang som vi har sett de siste årene."

Historisk sett er ti år altså lang nok tid når målet er bra avkastning, men som mange eksperter bestandig har hevdet: Historisk avkastning er selvsagt ikke noen garanti for fremtidig avkastning.

Først ute

I Norge var det Avanse som var først ute med kapitalforvaltning i aksjefond. Allerede i 1966 ble selskapet grunnlagt, men på grunn av politiske årsaker var det først i 1981 at investering i aksjefond ble et reelt alternativ for småsparere.

Avanse Norge var det første fondsalternativet til selskapet. På tjue år - altså siden 1982 - har verdien på fondet syvdoblet seg.

Fratrukket inflasjonen har den akkumulerte reelle avkastningen vært i underkanten av 600 prosent.

Kilder:
Morningstar (informasjon om fond, www.morningstar.no)
Norges Bank (informasjon om renter, www.norges-bank.no)
Statistisk Sentralbyrå (informasjon om inflasjon, www.ssb.no)

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!