Et melanometer kan bidra til å avgjøre hvilken solfaktor du bør bruke. Foto: Per Ervland
Et melanometer kan bidra til å avgjøre hvilken solfaktor du bør bruke. Foto: Per Ervland Vis mer

- Folk får faktorsjokk

Du beskytter deg sannsynligvis ikke godt nok mot sola, selv om du tror det.

Publisert
Sist oppdatert
Det å bli brent er én ting. En annen ting er de skadene vi ikke ser med en gang.


I flere uker har kosmetikkleverandøren Vichy reist fra apotek til apotek og orientert nordmenn om hud, sol og solkrem. Med noen enkle apparater kan de fortelle deg både hvilken hudtype du har, om huden din allerede har blitt skadet av sola og hvilken faktor du bør bruke på solkremen.

- De aller fleste får sjokk når de hører hvilken faktor de bør bruke, sier Siw Randi Engedal, salgskonsulent i Vichy.

Les også: Her er den billigste solkremen

Mange av oss går nemlig rundt og tror at så lenge vi ikke blir brent, eller bare litt brent, holder det lenge å smøre seg med faktor åtte. Den myten avmyter Engedal tvert.

- Det å bli brent er én ting. En annen ting er de skadene vi ikke ser med en gang, men som etter hvert kan føre til alt fra pigmentflekker, føflekkreft og rynker, sier hun.

Aldri under faktor 15

Et melanometer kan bidra til å avgjøre hvilken solfaktor du bør bruke. Foto: Per Ervland
Et melanometer kan bidra til å avgjøre hvilken solfaktor du bør bruke. Foto: Per Ervland Vis mer


Jeg bestemmer meg for å la Vichys melanometer ta et dypdykk i huden min for å avklare hvilken faktor jeg bør bruke. For å finne ut hvilken hudtype jeg har, spør Engedal om jeg av og til blir brent, om jeg blir brun og om jeg får fregner.

Etter å ha fastslått at jeg har en typisk norsk hudtype, setter hun måleapparatet mot underarmen min. Og dommen er sviende:

- Dersom du går ut på en sommerdag uten å bruke solkrem, vil det ta 18 minutter før du begynner å få skader i huden, som for eksempel kan føre til pigmentflekker. Du bør aldri bruke mindre enn solfaktor 15 i Norge, advarer hun.

Les også: Høy faktor ingen garanti

Setter jeg kursen sørover for å slikke sol, vil det ikke ta mer enn sju minutter før skadene inntrer, og jeg bør begynne med faktor 40 og aldri gå under 30.

Lytter til rådene

Jeg kjenner at jeg sliter litt med å tro det, og jeg har vel som nordmenn flest fått faktorsjokk. Men har sjokket noen effekt? Absolutt, mener Engedal.

- Vi opplever at folk hører på oss. Vi ser også at 99 prosent av dem som har kommet på apoteket for å kjøpe solkrem, og tar vår test først, ender opp med å kjøpe en høyere faktor enn de hadde tenkt, sier hun.

Et UV-kamera kan også gi deg svar på om du allerede har fått solskader og om enkelte områder i huden er ekstra utsatt. Apparatet var dessverre i ustand da vi besøkte Vichys stand, men vil erstattes av et nytt på resten av turneen.

Hvilken faktor bør du bruke?
 Fototype 1Fototype 2Fototype 3Fototype 4
HårfargeRød/lys blondBlondMørkeblondBrun/sort
HudMeget lys/sensitivMeget lysLysGylden
FregnerMasserMangeIngen
Blir solbrentAlltidOfteSjeldenNesten aldri
Blir brunAldriSjeldenOfteAlltid
SP-faktor i Skandinavia15-2015-2010-2010-20
SP-faktor i Sør-Europa25-3020-2515-2015-20
SP-raktor i tropiske områder50+3025-3020-30
Husk at mengde og faktor henger sammen. Bruk ca en håndfull krem. Reduksjon av denne mengden vil redusere beskyttelsen vesentlig. Velg solkrem etter fototype og SP-faktor. Kilde: Vichy


Engedal har notert seg at det er forskjell på hvem som er flink til å beskytte seg mot sola. Mange foreldre er for eksempel flinke til å smøre barna, men glemmer seg selv. Samtidig er yngre flinkere enn voksne til å smøre seg.

- De unge er mer vant til å smøre seg fra barnsben av, så jeg tror vi kommer til å se en ny generasjon som har bedre hud og er flinkere til å beskytte seg, sier Engedal.

Mona Stensrud, rådgiver i Kreftforeningen, understreker imidlertid at høy faktor ikke er det viktigste.

- Det er viktigere at man smører seg jevnt og med nok solkrem, enn hvilken faktor man bruker. Mange bruker høy faktor, men smører seg for lite. Da gir solkremen falsk trygghet.

Les også: Solkrem beskytter for dårlig

Husk UVA-beskyttelse

Solkremtips

 • Bruk solkrem med fotostabilt solfilter som beskytter mot både UVA- og UVB-stråler.
 • Bruk rikelig med solkrem - en håndfull til en voksen kropp. Gjenta hver 2.-3. time og etter hver bading.
 • Unngå sola når den er på sitt sterkeste mellom klokka 12 og 15.
 • Husk å smøre deg før du går ut, selv om du ikke skal sole deg.
 • Bruk gjerne en dagkrem med faktor året rundt.

 • En fersk undersøkelse gjennomført av Vichy viser at 43 prosent av oss ikke vet hvilke solstråler vi bør beskytte oss mot. Bare 34 prosent vet at man må beskytte seg mot både UVA- og UVB-stråler.

  UVB-strålene fører til solbrent hud, mens UVA-strålene trenger dypere ned i huden og kan forårsake solallergi og framskynde aldring av huden. UVA-strålene kan i kombinasjon med UVB forårsake mer langsiktige solskader som celleskader og skader på DNA. I verste tilfelle kan det utvikle seg til kreft.

  - Beskyttelse mot UVA-strålene som kan forårsake hudladring og pigmentforandringer, er helt avgjørende hvis du ønsker å ta vare på huden din, sier apotektekniker Hayat Echarif ved Allianceapotek Skøyen, som er åstedet for dagens Vichy-presentasjon.

  - De fleste vil nok bli overrasket over hvilke spor solen faktisk etterlater i huden. Vi ønsker ikke å drive skremselspropaganda, men oppfordrer folk til å forebygge med bruk av gode solkremer, legger hun til.

  Har du solvett? Ta testen her

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer