Denne Facebook-gruppa har blitt enormt populær. (Faksimile: Facebook.com)
Denne Facebook-gruppa har blitt enormt populær. (Faksimile: Facebook.com)Vis mer

Folk er lei 200-kronersgrensen

Facebookgruppen har nå 41.513 medlemmer.

"Øk 200-kronersgrensen for moms og toll på pakker fra utlandet NÅ!" heter Facebook-gruppa som Raymond Kristiansen opprettet i februar i år. Han synes reglene fra Tollvesenet er urimelige og reagerer på at 200-kronersgrensen ikke har vært rørt på flere tiår. Til nå er det 41.513 nordmenn som protesterer sammen med ham.

- Jeg inviterte venner og bekjente og sendte ut påminnelser til medlemmer om at de måtte invitere sine venner. Derfra har det i grunn rullet og gått av seg selv, sier grunnleggeren til DinSide.

Gruppen finner du her.

Frustrasjonen har utgangspunkt i regelen om at sendinger fra utlandet med en verdi på over 200 kroner (eksklusiv frakt- og forsikringskostnader) er toll- og avgiftspliktige. Satsen ble opprettet i 1975. Med et utgangspunkt i den generelle prisstigningen tilsvarer 200 1975-kroner mer enn 918 kroner i dag, ifølge Statistisk sentralbyrås prisendringskalkulator.

Ikke gå i denne nettfella: Prisen økte med 200 prosent!

Forbrukerrådet har klaget

Forbrukerrådet har tidligere sendt et brev til Finansdepartementet der de påpeker at grensen har blitt stående urørt gjennom flere tiår og ikke endres i takt med den generelle prisstigningen.

Forbrukerrådet ønsker å stimulere til et effektivt marked for norske forbrukere. I et effektivt marked ser vi at tilbydere konkurrerer om å tilby de varene forbrukerne vil ha, til en pris forbrukerne er villige til å btale. Slik vi ser det, fungerer den lave tollgrensen som et hinder for et effektivt marked, og de norske forbrukerne kommer ut som den tapende part, heter det i brevet til Finansdepartementet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Endring av grensene har tidligere vært oppe til vurdering, men for øyeblikket er det ingen signaler fra regjeringen om at det vil bli foretatt endringer i regelverket.

Lyst på halv pris på joggesko? Slik gjør du det.

Noen smutthull

Prisbevisste forbrukere prøver å omgå regelen ved å dele opp forsendelsene dersom de kjøper flere varer til en verdi av under 200 kroner, og noen utenlandske nettbutikker kjenner til de norske toll- og momsreglene og tilbyr å dele opp ordren uten at de tar ekstra betalt for dette.

For at du skal slippe å tenke på 200-kronersregelen, hvilke varer det er toll på - fra hvilke land, og gebyrere fra Posten, har DinSide laget en kalkulator som automatisk tar høyde for hvilke regler som gjelder for import av varer.

KALKULATOR: Så mye koster netthandelen egentlig