Norges Bank har tilrettelagt for at du hele tiden kan følge med, men pass deg så du ikke blir hekta. Foto: Norgesbank.no
Norges Bank har tilrettelagt for at du hele tiden kan følge med, men pass deg så du ikke blir hekta. Foto: Norgesbank.noVis mer

Følg pensjonsfondet

Stiger med hundre millioner på et par minutter.

Hva er det som går og går og aldri kommer til døren? Telleren på Norges Banks hjemmesider selvfølgelig.

Der kan du nemlig se markedsverdien til Statens pensjonsfond utland - til enhver tid. Men blunker du, så har tallene endret seg dramatisk.

Noen ganger stiger det i en sånn fart at det er fascinerende å følge med. Vær bare oppmerksom på at det, noen sekunder senere, kan synke akkurat like fort. Dette er derfor ikke god underholdning for de aller mest engstelige av oss. Det er nemlig verdien av Statens pensjonsfond utland det er snakk om, og på få sekunder har fondets markedsverdi sunket med noen hundre millioner kroner.

>>> Pensjon har blitt HOT

Enorme summer

Men så er det også mye penger det er snakk om: Statens pensjonsfond utland fikk en avkastning på 2,1 prosent, tilsvarende 59 milliarder kroner, i første kvartal 2011. Resultatet var 0,3 prosentpoeng høyere enn avkastningen i fondets referanseindekser.

Det går altså riktig vei, i alle fall akkurat nå.

– Vil skape økt interesse

Siv Meisingseth, kommunikasjonsdirektør i Norges Bank, forteller DinSide at telleren har ligget ute på nettsidene et par ukers tid.

– Vi ønsker jo å være åpne om våre investeringer gjennom oljefondet. Vi gjør dette for å skape økt interesse rundt fondet, vi vet at det er mange som synes telleren er morsom og vi håper jo at de som er inne på nettsidene våre, også setter seg inn i andre deler av virksomheten når de er på sidene. På den måten kan vi skape mer kunnskap om virksomheten vår, sier Meisingseth.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Er du bekymret for pensjonen din? (Avsluttet)
Ja, jeg er redd pengene vil forsvinne.(40%)
Ja, jeg føler ikke jeg har oversikten.(25%)
Nei, jeg sparer selv.(18%)
Nei, jeg har full tiltro til at jeg blir tatt hånd om når jeg blir gammel.(17%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Bruker litt av fondet hvert år

Statens pensjonsfond utland (SPU) er navnet på det som tidligere het Statens petroleumsfond, også kalt Oljefondet, og det ble opprettet 22. juni 1990.

Hvert år legges det til inntekter fra norsk petroleumsvirksomhet, i tillegg til avkastningen av fondets formue.

Selv om Finansdepartementet er den formelle eieren av SPU, så er det Norges Bank Investment Management (NBIM) som forvalter det.

I dag er det slik at SPU er en rettesnor for hvor mye penger som kan brukes i statsbudsjettet. Den vedtatte handlingsregelen sier at statsbudsjettet årlig skal få tilført oljeinntekter tilsvarende fire prosent av det fondet er verdt ved årets begynnelse.

SE OGSÅ: Slik settes styringsrenten

Ikke til pensjon

Men selv om Statens pensjonsfond utland heter nettopp det, så er ikke pengene øremerket pensjoner eller andre formål.

Ifølge NBIM er det en viktig oppgave for fondet er å støtte den statlige sparingen slik at den forventede sterke veksten i folketrygdens pensjonsutgifter kan finansieres.