Fokus på skolemelk i dag

I dag markeres Verdens Skolemelkdag. De fleste norske skolebarn tar skolemelken som en selvfølge, men ikke alle er like glad i melkebarten.

Verdens Skolemelkdag, som markeres i 80 land, er et initiativ fra FN-organet Food and Agriculture Organization, der målet er å fokusere på skolemelken.

- Verdens Skolemelkdag gir elevene mulighet til å reflektere over at millioner av skolebarn rundt omkring i verden drikker skolemelk til skolematen sin. Det er bred enighet i verden om at elever trenger de vitaminer, mineraler, sporstoffer og proteiner som melken gir, skriver Opplysningskontoret for Meieriprodukter.

De fleste norske skolebarn tar skolemelken som en selvfølge 35 år etter at ordningen ble innført. Flest melkebarter er det ved barne- og ungdomsskolene i Midt-Norge der 67,1 prosent av elevene drikker skolemelk hver dag. For landet sett under ett er andelen på 57 prosent, skriver Opplysningskontoret i en pressemelding.

Tanken med innføringen av ordningen var å sikre at alle skolebarn fikk riktig påfyll av næring i løpet av skoledagen. Men ikke alle barn er like glad i melk. Hva gjør foreldre med disse?

Alternative kalsiumkilder
- Noen barn liker ikke melk som drikke. Da kan de i stedet bruke vanlig melk, yoghurt eller andre typer sur melk på gryn og kornblandinger. Dessuten kan de få melk gjennom maten i form av grøt og pannekaker. I tillegg kan en prøve ulike typer ost, kanskje liker de ulike smøreoster, men husk at noen inneholder lite kalsium, sier ernæringsfysiolog Hanna Hånes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun legger til at noen barn ikke liker melk fordi de liker saft eller juice bedre.

- Men det holder med et lite glass juice om dagen. Utover dette bør barnet få vann hvis det ikke drikker melk.

Men noen barn tåler ikke melk på grunn av allergi.

- Ingen foreldre bør sette barnet på en diett uten melk og ost på egen hånd. For det første bør de være helt sikre på at barnet har allergi. I vår norske matkultur er melk en viktig matvare og inngår i en lang rekke ferdigprodukter, sier Hånes.

Dersom barnet har fått diagnosen melkeallergi hos lege, bør en få hjelp fra ernæringsfysiolog til å sette opp en diett som sikrer barnet nok kalsium, B-vitaminer, protein og energi.

- Dersom det blir for lite av disse viktige næringsstoffene, kan barnet få nedsatt vekst. Kalsium og vitaminer kan en få fra vitamintilskudd og kalsiumtabletter, men proteiner og energi må en få fra maten, sier Hånes.

Viktig med kalsium
Kalsium er den viktigste byggesteinen i skjelettet vårt. Ifølge melk.no inneholder melk mer enn 10 viktige næringsstoffer som kroppen trenger, og er ekstra rik på protein og kalsium, som er viktig når man vokser. Skjellettet utvikles frem til 25-års alder. Deretter trenger kroppen kalsium daglig for å vedlikeholde skjelettet. Kalsium har i tillegg en lange rekke andre svært viktige funksjoner som for at nervesystemet, musklene og hjertet skal fungere normalt.

Ved for lavt kalsiumopptak kan man rammes av beinskjørhet (osteoporose), muskelrykninger, symptomer på hjertesvikt og rytmeforstyrrelser i hjertet. Mentale forandringer som irritabilitet, depresjon og psykose kan også forekomme.

Barn og voksne trenger tre meierienheter om dagen. En slik enhet tilsvarer et glass melk, en yoghurt eller en brødskive med ost. Gravide og ammende anbefales 900-1200 mg kalsium daglig.

Les også: Visste du at melk kan ha en gunstig effekt mot PMS?

 

Mozon.no, 27.09.2006