Føflekker kan spå framtida

Lurer du på hvordan helsa di kommer til å være om 10-20-30 år? Føflekkene dine kan kanskje gi deg et hint.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.comVis mer

Du har kanskje hørt at du kan være mer utsatt for hudkreft hvis du har mange føflekker. Men nå har forskerne funnet ut at det kan være et positivt tegn også.

Les også: Norge på føflekkreft-toppen:

Forskere ved King’s College London har nemlig sammenlignet et nøkkel-DNA for aldring med antall føflekker hos 1.800 tvillinger.

Og resultatene var overraskende: Jo flere føflekker en person hadde, jo mer sannsynlig var det at DNA-et deres hadde aldersbekjempende egenskaper. Det kan bety at de er mindre mottakelige for aldersrelaterte sykdommer som hjertesykdom og beinskjørhet, ifølge BBC.

Ikke medfødt
Til tross for navnet er føflekker faktisk ikke noe vi blir født med. De dukker opp fra barndommen av og helt fram til 40-50-årsalderen, ifølge hudlege Ingeborg Margrethe Bachmann ved Haukeland Universitetssykehus.

- Føflekker er hudsvulster som er dannet av pigmentceller. Hvor mange vi får bestemmes delvis av genene våre, men også av miljøfaktorer som soling, forklarer hun til Mozon.no.

De er brune, røde og rødblå og noen kalles storkebitt. Les mer på Lommelegen:

Når vi blir gamle, forsvinner føflekkene igjen, uten at forskerne helt kan si hvorfor.

Jo lengre, jo bedre
Ifølge BBC vet heller ingen hvilken funksjon føflekkene har, eller hvorfor det er så stor forskjell på antallet. Mennesker med lys hud har i gjennomsnitt 30 føflekker, men noen kan ha så mange som 400.

Siden føflekkene forsvinner med alderen, så forskerne på forholdet mellom antall føflekker og telomerlengden på cellene. Telomerer er bunter av DNA som finnes i enden av kromosomer i alle celler. De blir kortere når vi blir eldre, og derfor er de en god indikator på hvor raskt aldringen i organer som hjerte, muskler, bein og pulsårer skjer: Jo lengre, jo bedre!

I studien, som er publisert i tidsskriftet Cancer Epidemiology Biomarkers, fant forskerne ut at personer med mer enn 100 føflekker hadde lengre telomerer enn de med færre enn 25. Forskjellen tilsvarer hele seks års aldring, ifølge BBC.

Føler du deg eldre enn du er? Slik får du en ung og spretten kropp:

Må forske mer
Hovedforsker Dr. Veronique Bataille mener resultatene i studien er veldig spennende.

- Resultatene viser for første gang at personer med mange føflekker som har en svakt økt risiko for føflekkreft, på den andre siden har en fordel med tanke på redusert aldringsprosess, sier hun.

Bachmann, som blant annet har skrevet doktoravhandling om føflekkreft, synes det er bra at føflekkforskning også kan ha en positiv vri. Men hun understreker at det trengs flere studier.

- Forskerne har hittil bare funnet en statistisk sammenheng mellom mange føflekker og telomerlengde. Foreløpig har de ikke bevist at personer med mange føflekker faktisk lever lenger, sier hun.

Den britiske kreftforeningen minner også om at det er spesielt viktig å nyte sola på en trygg måte hvis du har mange føflekker eller blir lett brent. Slik forebygger du føflekkreft: