Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.comVis mer

Født med feil på penis

Stadig flere gutter fødes med feilplassert urinrørsåpning. Årsaken kan være hormonforstyrrende stoffer vi omgir oss med.

Ikke bare har mennene i vårt naboland Danmark dårligere sædkvalitet enn i de fleste andre europeiske land: De har også økt risiko for å få testikkelkreft, og for å bli født med penismisdannelsen hypospadi, karakterisert ved et ufullstendig utviklet urinrør.

Les også: Dårlig sæd av mobilen?

Det er overlege Katharina Main fra danske Rigshospitalet, som har samlet resultatene fra en undersøkelse blant mer enn 1.000 danske gutter, som ble født i perioden 1997-2001.

Ifølge tidsskriftet Ugeskrift for Læger, hvor studien er publisert, var hypospadi diagnostisert hos i alt 4,5 prosent av 3-årige gutter. Main konkluderer imidlertid med at tallet trolig kan være enda høyere, og at det er økende.

Oppdages ved fødsel
Tallene for de andre nordiske landene er derimot langt lavere. I Norge tyder undersøkelser på at 0,3 prosent av guttebarn får hypospadi. Ifølge studien til Main har bare 0,27 prosent av nyfødte finske gutter penismisdannelsen, og de lider bare av den milde formen, som er vanskeligere å få øye på hos nyfødte gutter.

Norske eksperter kan ikke forklare hvorfor tallene varierer sånn mellom Norge og Danmark.

- Det kan skyldes forskjeller i registreringen av pasienter med hypospadi. Tallene i Norge kan være høyere, påpeker kirurg Tomm Bjærke. Han har vært overlege ved plastisk kirurgisk avdeling ved Rikshospitalet og har operert mange gutter med hypospadi.

Ikke farlig
I 90 prosent av tilfellene ender urinrøret der penishodet begynner. De fleste av disse blir operert med én enkelt operasjon hvor forhuden korrigeres samtidig, ifølge Bjærke.

- De aller fleste får et meget godt resultat både funksjonelt og kosmetisk. I noen få tilfeller ender urinrøret lengre inn på penis og er ofte ledsaget av en betydelig krumning av penis, sier han til Mozon.no.

I disse tilfellene blir gutten vanligvis operert i to omganger hvor urinrøret forlenges ved å bruke forhuden og samtidig rette ut penis. Misdannelsen gir ikke noen særlige symptomer.

Les også: Diabetikere kan slite med potensen:

- Hypospadi oppdages som regel rett etter fødsel, av en barnelege, jordmor eller foreldre, og gir ikke smerter, forklarer barnelege Anne Lindboe ved Ullevål universitetssykehus.

Ukjent årsak
Årsaken til hypospadi er ukjent. Noen studier tyder på at det kan være en arvelig disposisjon. Hypospadi kan også skyldes en feil som oppstår i fosterstadiet, der urinrøret og penis dannes fra 6.- til 12. uke, ifølge Pasienthåndboka.

Hormonforstyrrelser kan også være en årsak. Stoffene som kan gjøre skade er blant annet pthalater, parabener og en del pestisider som kvinner blir mer og mer utsatt for.

Her er de farlige kjemikaliene

Main skal i et kommende prosjekt undersøke om det er forskjell på genene til danske og finske gutter, for å komme tettere inn på årsaken til hypospadi.

Cøliaki kan også skade fosteret