Fødsel forandrer hjernen

Farsrollen kan føre til forandringer i hjernen hos menn. Det viser forskning på nybakte ape-fedre.

Publisert
Sist oppdatert

Ansvaret for et nyfødt barn gjør gutter til menn over natten. Men det er ikke bare ansvar og forpliktelser som forandrer seg. Farskapet kan nemlig føre til fysiske endringer i hjernen, mener amerikanske forskere.

- Våre undersøkelser viser at ferske og erfarne fedre av arten marmoset-aper har et økt antall koblinger i den fremre delen av hjernen. I dette området av hjernen finner vi også flere reseptorer for hormonet vasopressin, som har betydning for sosiale forhold.

- Slike forandringer kan påvirke områder som hukommelse, planlegging, og andre ting som er viktig for foreldrerollen, sier forskeren Elizabeth Gould til Mozon.no.

Vasopressin har tidligere vært i søkelyset for sine sosiale egenskaper. Noen forskere mener at hormonet til og med kan hindre utroskap hos menn.

Populære aper
Forskerne fra Princeton University i USA, oppdaget de viktigste endringene i det området av hjernen som heter prefrontal cortex. Dette området er spesielt godt utviklet hos mennesker og har blant annet ansvaret for våre sosiale evner. Prefrontal cortex er også involvert i hvordan vi planlegger og gjennomfører kompliserte oppgaver og hindrer oss i å handle etter impulsive ønsker.

Marmoset-aper brukes i mange forskjellige dyreforsøk ettersom de har et genetisk materiale som likner mye på menneskers genetikk. Apene er også opptatt av at fedrene skal ta vare på barna. Marmoset-fedre tar ansvar for beskyttelse og mat for baby-apene, samtidig som de er mer aktive enn moren til å bære barnet rundt de første månedene etter fødselen.

- Marmoset-aper har mange likheter med mennesker i de fleste samfunn, ettersom de samarbeider om oppdragelsen. Barna vokser ofte opp med flere involverte voksne, og far spiller en viktig rolle i oppdragelsen.

- Vi bør være forsiktige med å oversette disse resultatene direkte til den menneskelige hjernen. Men når vi også ser hvordan det skjer endringer i vasopressin-reseptorene, kan det være en mulighet for at dette er en reaksjon som er helt spesifikk for fedre, mener Gould.

Les mer her: Fødselsdepresjon rammer også menn

 

Mozon.no, 23.08.2006

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer