Fødsel forandrer hjernen

Farsrollen kan føre til forandringer i hjernen hos menn. Det viser forskning på nybakte ape-fedre.

Ansvaret for et nyfødt barn gjør gutter til menn over natten. Men det er ikke bare ansvar og forpliktelser som forandrer seg. Farskapet kan nemlig føre til fysiske endringer i hjernen, mener amerikanske forskere.

- Våre undersøkelser viser at ferske og erfarne fedre av arten marmoset-aper har et økt antall koblinger i den fremre delen av hjernen. I dette området av hjernen finner vi også flere reseptorer for hormonet vasopressin, som har betydning for sosiale forhold.

- Slike forandringer kan påvirke områder som hukommelse, planlegging, og andre ting som er viktig for foreldrerollen, sier forskeren Elizabeth Gould til Mozon.no.

Vasopressin har tidligere vært i søkelyset for sine sosiale egenskaper. Noen forskere mener at hormonet til og med kan hindre utroskap hos menn.

Populære aper
Forskerne fra Princeton University i USA, oppdaget de viktigste endringene i det området av hjernen som heter prefrontal cortex. Dette området er spesielt godt utviklet hos mennesker og har blant annet ansvaret for våre sosiale evner. Prefrontal cortex er også involvert i hvordan vi planlegger og gjennomfører kompliserte oppgaver og hindrer oss i å handle etter impulsive ønsker.

Marmoset-aper brukes i mange forskjellige dyreforsøk ettersom de har et genetisk materiale som likner mye på menneskers genetikk. Apene er også opptatt av at fedrene skal ta vare på barna. Marmoset-fedre tar ansvar for beskyttelse og mat for baby-apene, samtidig som de er mer aktive enn moren til å bære barnet rundt de første månedene etter fødselen.

- Marmoset-aper har mange likheter med mennesker i de fleste samfunn, ettersom de samarbeider om oppdragelsen. Barna vokser ofte opp med flere involverte voksne, og far spiller en viktig rolle i oppdragelsen.

- Vi bør være forsiktige med å oversette disse resultatene direkte til den menneskelige hjernen. Men når vi også ser hvordan det skjer endringer i vasopressin-reseptorene, kan det være en mulighet for at dette er en reaksjon som er helt spesifikk for fedre, mener Gould.

Les mer her: Fødselsdepresjon rammer også menn

 

Mozon.no, 23.08.2006