Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.comVis mer

Føder færre guttebabyer

Det blir født stadig færre guttebabyer i USA og Japan. Forskerne skylder på miljøet og eldre foreldre.

Jentene er i ferd med å utkonkurrere guttene på amerikanske fødeklinikker. I løpet av de siste 30 åra har det blitt født rundt 135.000 færre hvite guttebabyer i USA, ifølge en ny studie.

Forskerne ved University of Pittsburgh kan ikke fastslå hvorfor kjønnsfordelingen er i ferd med å bli så skjev. Men de tror miljøfaktorer sammen med at de nybakte foreldrene blir stadig eldre, kan spille en rolle, ifølge nettstedet WebMD.

- Vi vet at menn som arbeider med visse løsemidler, metaller og sprøytemidler får færre guttebabyer, sier Devra Lee Davis i en pressemelding.

Er strammere boxere usunt for sædkvaliteten? Les mer her: Myter og fakta om å lage barn:

Påvirker kvinners fruktbarhet
Kosthold, fysisk helse og kontakt med kjemiske midler under graviditeten påvirker også kvinners mulighet til å få barn og barnets helse, ifølge forskerne.

- Vi tror at en kombinasjon av disse faktorene, sammen med høyere alder blant foreldrene kan forklare en nedgang i guttefødsler, sier forskerne.

I Norge er det ingenting som tyder på at jentene vil overmanne guttene med det første. Gutter vil normalt utgjøre 51,4 prosent av alle fødte, og dette har holdt seg stabilt i mange år, ifølge Rolv Skjærven ved Medisinsk fødselsregister.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Røyker du? Da risikerer du å få mindre barn:

Flere døfødte gutter
- Det vil være en naturlig variasjon fra år til år, men vi har ikke den samme tendensen som er rapportert i Japan og USA. Men vi er selvsagt på vakt, sier Skjærven.

- Vi ser imidlertid at dødfødte barn i overveiende grad er gutter. Det er ikke så lett å fastslå årsaken her heller, men den klassiske forklaringen er at menn er mer sårbare vesener enn kvinner, sier Skjærven.

Ulike registreringssystemer vil spille en rolle for hvordan kjønnsfordelingen i fødselsstatistikken ser ut, påpeker han. I Norge registreres for eksempel alle dødfødsler fra og med uke 16, mens i Sverige registreres ikke dødfødsler før i uke 28.

Rundt 65 prosent av dødfødte under 22. uke er gutter.

Forskjell på svart og hvit
Ifølge studien er det flere dødfødsler blant svarte enn hvite i USA, og også der dør guttebabyer oftere enn jentebabyer. Det har derimot vært en svak økning i antall guttefødsler blant den svarte befolkningen de siste årene.

Forskerne har tatt for seg fødselsstatistikken i USA fra 1970 til 2002 og i Japan fra 1970 til 1999. Den viser en nedgang på 17 guttebabyer per 1000 fødte i USA og 37 per 1000 i Japan.

Les også: Gode råd til gravide: