En ny behandlingsstudie slår fast at personer som har sprøyteskrekk kan kureres med velkjente metoder mot fobier.  Foto: colourbox.com
En ny behandlingsstudie slår fast at personer som har sprøyteskrekk kan kureres med velkjente metoder mot fobier. Foto: colourbox.comVis mer

Fobi for sprøytestikk

Nekter å gå til tannlegen dersom de må ta sprøyte.

I et forskningsprosjekt ved Institutt for klinisk odontologi ved Universitetet i Bergen (UiB) er det nylig utført en epidemiologisk studie av 1.385 18-åringer, med fokus på fobier mot sprøytestikk i munnhulen.

– Studien viste at 3,3 prosent av ungdommene ikke ville gå til tannlegen dersom bedøvelsessprøyte var et krav i behandlingen, forteller Margrethe Elin Vika ved Institutt for klinisk odontologi ved UiB.
Det melder forskning.no.

Kan kureres

Men det finnes råd for de av dere som sliter med sprøyteskrekk. I samme forskningsprosjekt ble det nemlig gjort en behandlingsstudie som viser at personer som har sprøyteskrekk kan kureres med bruk av velkjente metoder mot fobier.

Les også: Vorter på tunga eller tannlegeskrekk

– Mye av terapien har gått ut på å snakke om hva pasienten tror kan gå galt ved bruk av sprøyter, og finne ut om dette virkelig kan skje, sier Vika til Dagens Medisin.

– Pasientene har også tilnærmet seg tannbehandling med sprøyte litt etter litt, forteller hun.

De 55 voksne forsøkspersonene ble delt inn i to grupper. Den ene halvdelen deltok i én sesjon som varte sammenhengende i tre timer. Den andre gruppen fikk behandling på fem enkelttimer over fem uker.

Les også: Skrekk og gru hos tannlegen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Godt samarbeid

Etter behandlingen ble forsøkspersonene bedt om å gå til sin private tannlege for å få satt sprøyte, hvorav hele 80 prosent av dem klarte å gjøre det.

Har du sprøyteskrekk? (Avsluttet)
Ja, jeg tar ikke sprøyter dersom det ikke står om liv og død.(36%)
Tja, kommer an på hvor sprøyten skal stikkes. (35%)
Nei, jeg synes det er helt greit(29%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

– Det viktigste er at pasientene selv føler at de har kontroll over situasjonen. Hvis en går for raskt frem, vil pasienten føle dette som et nytt traume, sier Vika.

Begge behandlingsmetodene viste seg å være like effektive.

- I forskningsprosjektet var det avgjørende med tverrfaglig samarbeid mellom tannlege og psykolog, for å få til et godt behandlingsopplegg for pasientene som var diagnostisert med såkalt intra-oral injeksjonsfobi, sier Vika.

Undersøkelsene er en del av Vikas ph.d.-avhandling "Fear of intra-oral injections among adolescent and adults. Prevalence, consequences and treatment".